SailGrib WR - vremensko rutanje

(Luka Renko) #1

sailgrib
SailGrib WR (Weather Routing) je zame ena najboljših jadralnih aplikacij za Androida, saj omogoča planiranje daljših poti glede na vremenske razmere.

Obstajata dve verziji:

  • SailGrib WR Free - brezplačna, omejena na 2 dni GFS napovedi in 50 NM poti
  • SailGrib WR - polna verzija brez omejitev (zame vredna svoje cene)

Vremenske napovedi - GRIB datoteke

Glavna funkcionalnost aplikacije je vezana na vremenske podatke, ki se naložijo iz SailGrib (ali drugih) strežnikov v obliki GRIB datotek. Na voljo so različni modeli (GFS, Arpege, Arome, ICON, NAM Copernicus…), za Jadran in Jonsko morje jaz uporabljam Arpege Europe 0.1 model, ki je dokaj podoben Aladin modelu (kolikor vem sta narejena na isti osnovi).
Enostavno pozicionirate mapo na ekranu na področje za katerega, bi naložili vremensko napoved in zahtevajte GRIB (Request GRIB). Tako dobite napoved do 5 dni, ki jo lahko pregledate na mapi (z izbiro ure ali premikanjem za uro naprej ali nazaj - puščice levo in desno) ali v obliki meteograma, kot je vidno na slikah spodaj.

Polarni diagrami

SailGrib ima vgrajenih preko 400 polarnih diagramov od različnih jadrnic, tako potovalnih, kot regatnih. Polarni diagram omogoča aplikaciji, da ve kakšne so maksimalne (optimalne) hitrosti, ki jih jadrnica dosega pod določenimi koti vetra (TWA) in prio določeni moči vetra (TWS).
Če vaše jadrnice ni na seznamu, lahko sami izdelate polarni diagram z SailGrib preko Excel tabele.

Vremenski ruting

Ko imamo vremensko napoved in poznamo polarni diagram jadrnice, se lahko začnemo igrati s planiranjem poti z vremenskim rutingom. To naredimo tako, da na mapi narišemo ruto: dodamo obvezne točke poti, ki jih nameravamo doseči. Takšno ruto lahko tudi naložimo že pripravljeno v drugih navigacijskih programih.
Za vremenski ruting izberemo:

  • ruto
  • planirani datum in uro začetka plovbe
  • grib datoteko (privzeto vzame trenutno naloženo)
  • polar jadrnice (izberemo ustrezno jadrnico ali najbolj podobno)
  • učinkovitost po polarju (kako dobro dosegate hitrosti iz polarja - sam prakticiram med 85-90%, z dodatnim odbitkom 10% ponoči)
  • lahko določite tudi minimalno hitrost pod katero vozite z motorjem (mixed sail/motor routing)
  • dodatek za obrat (tack/jibe) - koliko časa po obratu vozite z nižjo hitrostjo
  • in še precej manjših nastavitev

Tole je recimo primer našega plana za lanskoletno regato Jabuka - predvideval je 30 ur, žal pa ga nismo dosledno upoštevali, tako da nam je vzelo nekaj več:

In še veliko več

SailGrib omogoča prikaz tudi z Navionics kartami (če imate naročnino na njihov mobilni app), omogoča spremljanje plovbe v relanem času, povezavo z AIS sprejemniki, Iridium Go, vključuje atlase plimovanja za morja, kjer je to ključno za ruting.

Sam uporabljam SailGrib WR za planiranje vseh mojih daljših transferov ali navigacijskih regat. Pri sami izvedbi plova, bi ruting lahko edino še bolj upošteval, vendar mi že sedaj nudi veliko boljšo predstavo kaj lahko pričakujem in kakšne opcije so na voljo.

Ali tudi vi uporabljate kakšen vremenski routing? Kakšne so vaše izkušnje z njim?

(Danijel Kurinčič) #2

O wow, vedno znova sem navdušen kok kul appe ljudje naredijo in to napol zastonj! Tole bomo vsekakor s testirali.

1 všeček
(Luka Renko) #3

Danijel, pa zdaj so precej izboljšali UX - pred par leti si se ga moral kar navadit. Moraš pa zastopit, da je precej funkcionalnosti, tako da moraš zadeve spoznat.

#4

Je kaj podobnega za iOS? (nisem nasel nic pametnega).

Sicer se malo ‘igram’ z fastseas.com, iz kavca je ok, v praksi pa sprobam ta vikend. Ga pa vcasih tudi pihne, recimo takole:

(Luka Renko) #5

Za iOS imaš Predict Wind, samo je na subscription, če se ne motim. Jaz sem si omislil eno Huawei 7" tablico za rezervni chartploter in je super.

#6

Citirano
Za iOS imaš Predict Wind, samo je na subscription, če se ne motim. Jaz sem si omislil eno Huawei 7" tablico za rezervni chartploter in je super.

48 ali celo 100 funtov na mesec :confused:

Bom sel kar po tvoji poti z Android tablico.

#7

Dve leti nazaj nas je SailGrib zrutal v nulo na transferju Biograd - Krf

Je pa aplikacija precej zahtevna za uporabljat in se mi je za krajše dnevne (turistične) rute ponavadi ne da ukvarjati z njo.

#8

Jaz sem pred časom, ko še ni podpiral Navionics kart začel načrt rute s Sailgrib. Ruto sem potem uvozil v OpenCPN in z njo fural avtopilota, navigacijo pa spremljal na Navionics Boating HD. Vse troje na isti android tablici preko NMEA wifi vmesnika. In je zadeva ok špilala. Opencpn mi je še najmanj všeč, vendar je edini sw, ki ga poznam, da fura avtopilota, pa še ais spremlja zraven.

1 všeček
(Luka Renko) #9

Zanimivo. A to si vozil z jadri po ruti, ki ti jo je naredil SailGrib WR? Kako pa izgleda planiran obrat z jadri, če imaš avtopilota?
Pa zanima me kakšen NMEA WiFi vmesnik uporabljaš in kakšne naprave imaš na NMEA omrežju (Garmin, Raymarine…).

#10

Za avtopilota imam ST1000plus od raymarine. Ker me zanima (elektro)tehnika, sem si avtopilota predelal tako, da ga lahko krmilim tudi z daljinčkom, ki ga imam na vrvici okoli vratu.
Na NMEA WIFI vmesnik imam zvezan en navaden rs232 GPS, potem imam gor še zvezan en Humminbird fishfinder ter AIS sprejemnik. OpenCPN pošlje avtopilotu waypoint, ki ga potem ST1000plus sledi. Ko pride do točke, moram ročno potrditi spremembo kurza, ki jo avtopilot izvede. Seveda moram prej pripravit vse kar se tiče jader. Sicer lahko krmilim avtopilota tudi samo s Humminbirdom, samo ker je star model, moram točke (gps koordinate) ročno vnašat. Na gsp imam sicer privezano že VHF postajo.

1 všeček
#11

NMEA WIFI vmesnik imam od Nmea4Wifi - Introduction, ki je za moje potrebe top. To je pa njihov starejši model. Nmea2Wifi Sploh cena je zelo zelo ok.

#12

Živjo vsem, moj prvi post tu. Fajn, da se razvija jadralska scena tudi po tej plati.

Ko je že govor o nmea4wifi vmesniku, me zanima, kako tebi kaže globino. Namreč moj narobe pretvarja podatke z Seatalka in mi kaže npr. 2,0m pokaže vrednost 1740,80m. Na OpenCpnju ali pa na nke appu.
Sem odprl temo o tem tudi pri Luisu Seatalk to nmea183 depth conversion? - Vela Navega Forum

1 všeček