Weather data logger

(Danijel Kurinčič) #1

Rad bi si omislil nek prenosni weather station za na jadranje, nekaj kar bi se povezalo na android in mi merilo osnovne vremenske podatke: temp, vlažnost, pressure.
Obstaja Kestrel in še gora drugih merilcev vetra, ampak, na jadrnici to že obstaja. Sicer ne vem, kako in katere raymarine instrumente se da kako povezat, da bi se podatki pošiljali recimo preko BT na telefon?

Rad bi pa tudi povezal podatke o vetru (in vremenu) s trackerjem. Za tracking sem do sedaj uporabljal isailor Oz Navionics na ipadu, se pripravljen zamenjat, če najdem način kako priključi vremenske in podatke o vetru.
Torej: kako vi beležite vremenske podatke in jih povežete s trackerjem?
Hvala

Sailing log tracker
(Luka Renko) #2

Jaz sem enkrat gledal ročni merilec vetra in sem takrat videl tole kar mi je bilo kar všeč, samo mi je bilo predrago za takšno igračko, ki bi jo uporabil redko: Skywatch BL500

Ne vem pa ali dela cel log in ali je v kakšnem zapisu, da ga lahko uporabiš še kje izven njihovega appa.
Ne zastopim pa čisto kako misliš te podatke vse skupaj povezat, v kakšnem programu in za kakšen namen bi potem imel vse skupaj? Samo za spomin/log tvojih jadranj?

(Štefan) #3

Odličen je Sentinel in na njega poveži želene merilne instrumente, gledaš preko PC-ja ali telefona. SLO proizvajalec, zraven imaš še logger, alarm, kontrolo napetosti, porabe, anchoring itd. Standard oprema na Seascape-ih.

(Danijel Kurinčič) #4

Hvala.
Vmes sem se ze malo poglobil v to elektroniko in ugotovil, da gre za dva locena problema in da obstaja precej nekega softwera in hardwera, ki to omogoca … je pa precej orientirano bolj za tekmovalno rabo.

1. GPS + Wind tracking in logging

  • Obstaja recimo http://sailracer.net, ki posilja NMEA podatke na napravo in potem tudi v cloud … potem pa ne vem, kaj se s temi podatki zgodi. Regatna resitev, zgleda.
  • iSailor podpira tracking NMEA podatkov od vseh moznih instrumentov.
    iSailor omogoca “playback”, ki je precej osnoven: YouTube, pogresam kaksen graf. Za NMEA trackanje je tudi potrebno doplacat.
  • iNavX app omogoca prikazovanje NMEA podatkov, mislim, pa da za pregleden log bolj treba uporabit kaksen njihov Mac software.

V vsakem primeru mora imet jadrnica vgrajeno neko napravo – router, ki podatke iz instrumentov (bodisi standard NMEA sli standard seatalk od raymarine npr.) prevede v TCP/IP in jih potem posilja preko Wi-Fi-ja (ali BT). Obstajajo seveda tudi DIY resitve z arduinom/raspberryPi :slight_smile:

Mislim, da je v resnici dobro vprasanje: zakaj bi to clovek rabil. Mislim, da je bil vzgib precej v smislu “rad bi pogledu kaj smo poceli lani, ko je bilo 35kt jugo in smo bili na elan 350” ali pa recimo “poglejmo na grafu kako smo vceraj jadrali glede na smer in hitrost vetra” … Na podlagi teh podatkov bi se mogoce kaj vec naucili, kako potrimat jadra. In ja, seveda, rad bi tudi na grafu podozivel in podelil kaksen bolj “izjemen” jadralski dosezek.

2. Live podatki o vremenu: pritisk, temperatura, vlaznost
Teh podatkov nima smisla v zivo logirat, bi jih bilo pa smiselno imeti. Torej, kupit si morm neko simpl prenosno, dovolj natancen vremenski gadget.

(Luka Renko) #5

Daniel, če sem prav zastopil iz konteksta, bi ti tak weather station vzel s seboj na poljubno jadrnico (recimo charter barko) in bi potem rad podatke združil z podatki iz barke (NMEA omrežje)?
To se mi zdi dokaj nerealno, ker veliko bark, ki imajo NMEA omrežje, ne omogočajo priklopa WiFi/BT oz. ne ponujajo izvoza podatkov v surovi (raw) obliki. Težko boš pa na barki na NMEA/SeaTalk omrežje kar priklopil neko svojo napravo.

Recimo na moji jadrnici imam Garmin GPSMAP 820, ki ima sicer WiFi, žal pa preko njega zelo omejene funkcije, preko Garmin aplikacije. V praksi neuporabno.

Sentinel Boat Monitor, ki jo je omenil Štefan, izgleda kar zanimiva zadeva za tvojo prvo točko (če seveda pobere vse podake iz NMEA omrežja), je pa to naprava, ki je smiselna za lastniško barko. Fajn, da jih dajejo na Seascape kar serijsko, je pa res, da ima zadeva letno naročnino (verjetno zaradi LTE/3G naročnine).

Sem kot alternativo gledal RaspberryPi rešitve in mi je najbolj dodelano deloval OpenPlotter - sam bom verjetno šel v to smer za nadzor svoje barke.

Glede vremena (točka 2): verjetno res najbolje nekaj podobnega Skywatch BL - imaš tudi verzije brez merilca vetra, če tega ne rabiš.

1 všeček
#6

Ravno sem zakljucil eno skiperazo in je imel charterist Sentinel fleet management (zgleda neka HR resitev).

Na koncu ti pljune ven tudi lep sail log z nekaj statistike:

Bi imel nekaj podobnega zase, a z mobilnim telefonom. Torej nekaj kar je fire&forget (ne da za vsak zaliv stiskam stop/start) in da gre v cloud.

Res na hitro sem pogooglal in nekaj takega naj bi bil https://nebo.global/

Kdo uporablja kaj podobnega?

1 všeček
(Luka Renko) #7

To je :slovenia: ekipa (spin-off iz XLab) naredila, samo firmo imajo na Hrvaškem. Drugače je to @stefan.zuna omenjal zgoraj, da imajo to standarno na Seascapeih.

Sam sem tudi gledal kaj podobnega, samo nič nisem našel, kar bi bilo vsaj malo bolj odprto - ne bi se rad preveč vezal na eno firmo, ki lahko tudi propade. Zato sem malo gledal bom v smeri Raspberry Pi rešitve za barke.

Je pa res da Sentinel je na voljo danes in dela.

#8

Zanimivo - svet je majhen :slight_smile:

Jah Sentinel je HW resitev, iscem bolj v smer samo sailing loga s statistiko, kar pa zmore vsak tel - ce je le SW dovolj bister…

(Luka Renko) #9

Jaz sem pred leti uporabljal tole:

Zelo dobro je začel sam trackat takoj, ko si bil na morju (iz karte), edini problem je bil da je porabil malo preveč baterije in da je bil malo preveč zaprt sistem za moj okus.

(Danijel Kurinčič) #10

Tudi jaz ravno zaključil eno skiperažo z Sentinelom :slightly_smiling_face:
Je kr kul, out of the box rešitev. Mi smo sicer imeli samo tracker in pa baterijo vkljopljeno, ampak tudi to je bilo veliko vredno. Tko da, vsaj iz moje strani, si še bolj želim bolj povezanih data rešitev za v žep.

Še enkrat pa se je izkazalo kako zastarele in zaostale so obstoječe (mi smo imeli GPSmap), naprave, v primerjavi s tem kaj dobiš če zloadaš na iPad kakšen resen navigacijski app. Verjetno tudi za procent cene.!

2 všečka
(Štefan) #11

Ne da bi delal reklamo, ampak Sentinel za personal use stane 100€+ddv na leto, imaš pa 24/7 preko GSM-ja vse od trackov, pozicije, napetost baterije , črpalke, odprtost vrat na barki, anchoring alarma itd. in vse dela, ti se pa s tem ne ukvarjaš. V app. deliš npr. track in pozicijo s prijatelji, ki te “vidijo” preko svojega GSM-a.

2 všečka
(Draško Andrić) #12

Pozdravljeni!
Sentinel je napravio cool integraciju s Calypsom.

A če rabiš več (temp, air pressure, humidity) obstaja out of the box solution Sentinel HUB + dobiš
več outputa ali inputa.

1 všeček