Scopel ali kaj podobnega za pomoč pri potapljanju

#1

Je kdo kdaj uporabljal/sprobal tole ali pa kaj podobnega?

Jaz sem slab potapljac na dah, pomojem pa tole prav pride za kak strik/laks/mrezo rezat iz propelerja (ce se ze zgodi).

1 všeček
(Luka Renko) #2

Mislim, da se je @luMP enkrat hvalil, da je nabavil nekaj takega. Drugače ima on barko blizu tebe v Bunarini.

(uroš grošelj) #4

Najboljša stvar za na barko, kar sem jo videl do sedaj. Seveda pa moraš poznati vsaj osnove potaplanja na stisnjen zrak. Potem ne vidim problema.

1 všeček
#5

Pozdravljeni. Osnovni namen Spare Air https://www.spareair.com/ in podobnih mini jeklenk izhaja že iz imena samega. Mini jeklenke s stisnjenim zrakom so v osnovi namenjene za rezervo potapljačem, da se omogoči varen dvig na površje. Je pa zadeva uporabna, kot je že bilo omenjeno, v navtiki za reševanje enostavnih težav pod vodo (vrvi zapletenih v pogonski vijak, zagozdenega sidra …). Spare air imam (uporabljam) že nekaj let. Lahko vam povem, da zadeva JE uporabna za reševanje zapletene vrvi, zagozdenega sidra ali reševanje predmetov iz globin, kjer vam zaradi (pre)velike globine zmanjka en ali nekaj vdihov in to je to. Osebno odsvetujem uporabo za zabavo v globinah oz. postavljanje globinskih rekordov, brez poznavanja osnov potapljanja na stisnjen zrak. Po podatkih proizvajalca Spare air omogoča cca. 50 vdihov. Pri reševanju “situacij” pod vodo, upoštevaje, nizko temperaturo vode, adrenalin, fizični napor, to v praksi pomeni 2, 3 max 4 minute, na globini do 3 metre in potem je jeklenka prazna. V jeklenki je 1 liter zraka stisnjenega na 200 bar. Po prvem znaku, da zraka primankuje je na razpolago še vdih ali dva in potem je zabave konec. Vsekakor zadeva je uporabna in jo priporočam, vendar z uporabo po pameti. Jeklenka se lahko polni preko nastavka iz druge, večje jeklenke ali s posebno ročno tlačilko. Eno polnjenje v potapljaškem centru je 1€, kar ni omembe vredno je pa zamudno in ni praktično, zato iščem primerno tlačilko za primerno ceno :grinning:.

2 všečka
(Gorazd Rajar) #6

Zanimiva zadeva. Sam imam za nujna opravila malo večjo jeklenko, že za na hrbet, a brez jopiča. Bi rekel da je zgoraj omenjena jeklenka mnogo bolj varna, saj pri tako majhni količini zraka nikakor ne moreš preseči nevarnega nivoja nasičenosti dušika v telesu. Seveda so tukaj še druge stvari ki jih moraš vedet pri potapljanju z jeklenko, a upal bi si stavit da Spare Air ne bo nikoli nikogar ubil.

(Štefan) #7

Pred cca.8 leti ko sem prvič videl Spare Air sem si mislil, da bi bilo to super uporabno za npr. “rešit” zobatca, ki se zatakne na 20m, ampak so mi v potapljaški šoli v Punatu to zelo odsvetovali, češ da po 50 vdihih na 20m že potrebuješ dekompresijo.

#8

Seveda, Spare Air uporabljam za poravila meter ali dva pod vodno gladino, ko govorimo o 50 vdihih. V tem primeru se zadeva hitreje reši in ne potrebuješ toliko potopov. Za večje globine pa samo vdih, dva ali tri kot pomoč za lažje doseganje le teh in enostavno rešitev npr. sidra. Zadeva je priročna, ker ne zasede veliko pristora, če imaš v kompletu še tlačilko pa toliko bolj. Nikomur ne želim, da bi jo pogosto res potreboval :grin:. Mirno morje in ugoden veter vsem.

(Matej Romih) #9

Fantje ne se hecat z globino. Če imaš za 50 vdihov na površju je to le 25 vdihov na globini 10m in le 12,5 vdihov na globini 20m (bolj kot se potopiš več zraka (pod višjim pritiskom) potrebuješ za isti volumen pljuč)…

Potapljanje tudi narekuje safety stop na globini 5m za min 3min, kot tudi, da se ne smeš dvigovat hitreje kot 10m na minuto. Torej vse kar delate izven teh omejitev je tveganje za dekompresijsko bolezen. Prav tako je potrebno pri dvigovanju pihat zrak iz pljuč saj vam lahko drugače počijo pljuča (pri globini 20m imate 3x več zraka v pljučih kot na površju).

1 všeček
(Luka Renko) #10

Ja, jaz sem šel tudi raje na tečaj potapljanja na dah, tako da vem da na 14m pridem gor dol v 40s samo z enim vdihom. Pa vem, da dih lahko zadržujem ene 2 minuti (1.5 minute do kontrakcij). Pa sem asmatik in sem imel kar strahove za potapljanje, ki mi jih je trener Vid pomagal premagat. Hčera pa je imela velike probleme z izravnavo pritiska, pa jih potem popolnoma premagala.
Ni ravno dovolj za pucat trup barke (ker se pomoje preveč “zadihaš”), za kakšno urgenco na sidru (dat gor vrv s karabinom) ali propelerju (rezanje) pa vem, da je uporabno.

1 všeček
#11

Luka,

das kak kontak/povezavo do Vida - mislim, da mi tecaj ‘ne gine’…

Tnx.

(Luka Renko) #12

Vid Ogris, tečaje ima na Bledu ali Jadranu.

Vidim, da je ravno razpisal nekaj tečajev za pomlad:

(Tone Ahac) #13

Fantje, same kozle streljate. Veliko vas piše, da moraš poznati osnove potapljanja, a potem v naslednjem stavku napišete neumnost. Opozorila glede dekompresije ipd. sama za sebe sicer res držijo. A ne v primeru uporabe te jeklenke. Edino Matej_Romih je med drugim napisal edino realno nevarnost uporabe te jeklenke:
Edina nevarnost je, da pri dvigovanju ne izdihuješ zraka in posledično pride do pljučne embolije - popokanja pljučnih mešičkov. Do blage oblike lahko pride že pri dvigu s polnimi pljuči iz 2-3eh metrov globine. Skratka, ob dvigovanju na površino je potrebno izdihovanje zraka!
Vse ostalo, kar je bilo tukaj napisano je popolnoma nerelevantno.
Bi pa vsakemu, ki si bo omislil tako igračo resnično priporočal obisk lokalnega potapljaškega kluba, kjer bodo z veseljem razložili osnove.

1 všeček
(uroš grošelj) #15

Hvala fantje
, za do sedaj napisano. Sam bi zaključil s tem , da je zadeva precej uporabna, za globine do cca 10 metrov, (to je to , kar potrebujemo) s predpogojem , da imaš vsaj osnovno znanje o potaplanju s stisnjenim zrakom. Drugače moramo začeti s pojasnjevanjem o osnovah potaplanja na stisnjen zrak.

1 všeček
(Tone Ahac) #16

Nic ne zamerim.
Kaj si ti mislil, ne vem, ker v prvo nisi napisal nic konkretnega, v drugo pa si zgolj ponovil moje opozorilo.
Vem pa, da povrsno beres. Tako Stefan kot Lump sta pisala o dekompresijski bolezni. Potem je bilo govora tudi o t.i. “safety stopu”. Kar omenjas tudi ti. Se enkrat, to nima popolnoma nobene veze pri uporabi te jeklenke.
V katerem potapljaskem klubu si aktiven oz. kje si delal tecaje? Pri katerem instruktorju?

(Miha Dajz) #17

Kje se jo kupi jz bi jo tudi imel