SailGP - regate na foiling katamaranih (sezona 1)

Pravkar je štartala 4. regata v San Franciscu:

1 všeček

Kljub temu, da je prvi dan vse tri regate dobila :jp:, sta danes :australia: in :uk: vsaka dobila eno regato in Australia se je z eno točko prednosti uvrstila v finalni match-race z vodečo Japonsko. Na koncu so slavili :australia:

Tole je bil odločilni trenutek v match race: :australia: je po obratu na boji zaprla pot :jp:, ta pa je pri umikanju skoraj zadela v krmilo od nasprotnika. Vse skupaj pa je bilo pri hitrostih 25-30vz.

https://www.instagram.com/sailgp/p/BxG7Q1phssc/

Najbolj razburljivi trenutki, ki se jih res splača pogledat - sem dal ogled videa točno na mesto dogodka:

  1. Regata 4, cilj: :australia: tik pred ciljem z boljšo hitrostjo lovi :jp:, oni pa jih silijo ven iz layline kar se konča kot hud nose-dive za :australia: in prelet krila, ki bi hitro lahko še kaj polomil.
  1. Finalni dvoboj, druga oznaka: :australia: mora na boji pustiti :jp: dovolj prostora oznake, da lahko naredijo obrat okoli boje. To tudi storijo, :jp: malo bolj širok obvozi bojo, kar pa :australia: izkoristi in jim zapre pot, kar privede skoraj do dotika. Skiper Tom Slingsby kasneje v interjuju celo potrdi, da ga je prejšni manever na cilju toliko sprovociral, da si je rekel, da si v bodoče ne bo tega več dovolil in bo bolj agresiven.

Še heads-up kamera od skiperja Slingsbya in opis poškodb posadke…

Jutri in v soboto bodo regate v New Yorku. Pričakujemo še bolj izenačen boj kot v San Franciscu…

Prvi dan je postregel z nose-dive :uk: ekipe 5 minut pred startom, tako da žal niso mogli tekmovati zaradi poškodovanega krila. Razmere na regatnem polju so bile zelo sprejemljive tako da je bilo kar nekaj prehajanja iz foiling na klasišno jadranje.

Drugi dan je postregel z klasičnim finalom med :australia: in :jp: - match race se je začel z dotikom, ki je avstralce stal kazni, ki pa so jo kmalu izničili, kasneje pa so izgubili foiling kar jih je stalo zmage.

Še vedno imam zelo mešane občutke glede tega tekmovanja - na trenutke je lahko zelo zanimivo, so pa razlike med ekipami toliko velike, da se ne morejo vsi vklučiti v tekmo za prva mesta. Predvsem mi je žal za :uk:, ki so na zadnjem dogodku pozakali, da se lahko približajo najboljšim dvem, tokrat pa žal izpustili en dan in sigurno v drugega šli z malo rezerve.

Na treningu v Cowes :uk: je kar nekaj ekip preseglo magičnih 50 vozlov hitrosti! Prvi so to naredili pri Team GBR.

Regata bi se morala začeti jutri (sobota), ampak je odpovedano zaradi vremenske napovedi. Držimo pesti, da bo več sreče v nedeljo.

Danes ob 16:00 bodo izgleda uspeli izvesti vsaj en tekmovalen dan. Jaz navijam za Team GBR :uk:, da na domačem morju zmaga in se približa :jp: in :australia:.

Prenos v živo bo na Youtube:

1 všeček

Srečanje F50 in kajta:

Finale SailGP bo v Marseille ta vikend - prve regate so v petek, 20. septembra ob 14:40

Prvi dan v Marseille je Team JPN :jp: zmagal dve regati, Team AUS :australia: pa eno, v kateri pa je kar dobro pustil zadaj JPN, tako da leaderboard pred vikendom stoji:

Prva dva dneva sta bila zanimiva, Team AUS :australia: si je nabral kar dobro prednost.

Današnji finale se začne ob 14:40 - ali lahko Team JPN :jp: še spremeni zmagovalca?

Finalna vožnja in zmaga Team AUS

In še posnetek odločilnega trenutka: :open_mouth:


Ta vikend se v Sydneyu :australia: začenja nova sezona SailGP. Letos bo nastopilo 7 jadrnic, saj se je pridružila tudi :denmark: ekipa.

Ker bo letos :uk: ekipo vodil Ben Ainslie (ki drugače Team GBR v Americas Cup ) si lahko obetamo še bolj zanimive boje na regatnem polju.

Prva regata se začne v petek ob 5:00 po našem času: bo kdo nastavil budilko ali je to rezervirano samo za Luko Dončiča? :wink:

Trening obljublja - skoraj crash pri križanju pri 40vz

1 všeček

Team GBR je bil kar preveč suveren, saj so brez napak dobili vse tri regate. Razočarali so predvsem avstralci, ki so delali precej napak.

Prišlo je tudi do dveh trčenj, pri drugem je francoska ekipa poškodovala jadrnico do te mere, da ni mogla nastopiti na dveh regatah.

Regata za drugi dan je Live:

O novi sezoni bomo debatirali v ločeni temi: