SailGP - regate na foiling katamaranih (sezona 1)

SailGP je nova regatna liga na F50 foiling katamaranih (izpeljanka iz katamaranov iz zadnjega America’s Cup).

Prijavljeno je 6 ekip (Velika Britanija, Avstralija, Kitajska, ZDA, Francija in Japonska).

Tekmuje se v klasičnih flotnih regatah (5 regat v dveh dneh), potem pa najboljša dva vozita jadralno dvobojevanje (match-race).

Razpored tekmovanj:

Prva regata bo v Sydneyu, danes ponoči po našem času. Bo kdo spremljal?

Predstavitev katamarana F50:

Sem uspel LIVE ujeti samo tretjo regato danes: izgleda so Avstralija in Japonska kar svoja liga. V zadnji regati so Avstralci super štartali, povečevali prednost in suvereno zmagali. Upam, da se ostali izboljšajo, da bo bolj zanimivo za gledati.

Točkovanje je tudi nestandardno, pa niti ne vem zakaj:

Trenutna razvrstitev

Jutri (ob 4:00 po našem času) so še dve regati in match-race med najboljšima dvema.

Prav vidim da so naredili app samo za iOS? Joj, američani… :slight_smile: Streamajo še kje drugje?

Ja, američani. :frowning:
Jaz sem našel stream od Sailing Illustrated na Facebooku. Mislim, da bodo jutri tudi prenašali.

Tretja in četrta regata so bile malo bolj zanimive, kar nekaj bližnjih srečanj, zanimivi obrati na bojah, menjave vrstnega reda.

Match race (v video na 1:23) med Avstralijo in Japonsko pa spet ni ponudil kaj dosti užitkov, saj je Avstralija na prvi oznaki Japonsko dobro stisnila ven, potem pa suvereno vodila od starta do cilja.

1 všeček

Zanimivi posnetki iz Japan SailGP ekipe - s posnetki pogovorov in podnapisi

Ta vikend bo druga serija regat v San Franciscu :us:

Že med treningi so baje presegli hitrost 50 kts, nekateri pa naredili tudi nekaj škode …
https://www.instagram.com/sailgp/p/Bw5h0pwhilH/

Tole je še iz ogrevanja:

Danes (petek po PST) bodo trening regate, jutri pa gre zares.

Končno tudi Android app za Live prenose

Tole srečevanje na en meter pri 70 vozlih hitrosti približevanje pa je res zastrašujoče… :roll_eyes:

Danes bo izgleda še zelo zanimivo. Regata se začne ob 21h po našem času, spremljate jo pa lahko v živo (kamere, trackerji) preko iOS in Android aplikacije.

1 všeček

Pravkar je štartala 4. regata v San Franciscu:

1 všeček

Kljub temu, da je prvi dan vse tri regate dobila :jp:, sta danes :australia: in :uk: vsaka dobila eno regato in Australia se je z eno točko prednosti uvrstila v finalni match-race z vodečo Japonsko. Na koncu so slavili :australia:

Tole je bil odločilni trenutek v match race: :australia: je po obratu na boji zaprla pot :jp:, ta pa je pri umikanju skoraj zadela v krmilo od nasprotnika. Vse skupaj pa je bilo pri hitrostih 25-30vz.

https://www.instagram.com/sailgp/p/BxG7Q1phssc/

Najbolj razburljivi trenutki, ki se jih res splača pogledat - sem dal ogled videa točno na mesto dogodka:

  1. Regata 4, cilj: :australia: tik pred ciljem z boljšo hitrostjo lovi :jp:, oni pa jih silijo ven iz layline kar se konča kot hud nose-dive za :australia: in prelet krila, ki bi hitro lahko še kaj polomil.
  1. Finalni dvoboj, druga oznaka: :australia: mora na boji pustiti :jp: dovolj prostora oznake, da lahko naredijo obrat okoli boje. To tudi storijo, :jp: malo bolj širok obvozi bojo, kar pa :australia: izkoristi in jim zapre pot, kar privede skoraj do dotika. Skiper Tom Slingsby kasneje v interjuju celo potrdi, da ga je prejšni manever na cilju toliko sprovociral, da si je rekel, da si v bodoče ne bo tega več dovolil in bo bolj agresiven.

Še heads-up kamera od skiperja Slingsbya in opis poškodb posadke…

Jutri in v soboto bodo regate v New Yorku. Pričakujemo še bolj izenačen boj kot v San Franciscu…

Prvi dan je postregel z nose-dive :uk: ekipe 5 minut pred startom, tako da žal niso mogli tekmovati zaradi poškodovanega krila. Razmere na regatnem polju so bile zelo sprejemljive tako da je bilo kar nekaj prehajanja iz foiling na klasišno jadranje.

Drugi dan je postregel z klasičnim finalom med :australia: in :jp: - match race se je začel z dotikom, ki je avstralce stal kazni, ki pa so jo kmalu izničili, kasneje pa so izgubili foiling kar jih je stalo zmage.

Še vedno imam zelo mešane občutke glede tega tekmovanja - na trenutke je lahko zelo zanimivo, so pa razlike med ekipami toliko velike, da se ne morejo vsi vklučiti v tekmo za prva mesta. Predvsem mi je žal za :uk:, ki so na zadnjem dogodku pozakali, da se lahko približajo najboljšim dvem, tokrat pa žal izpustili en dan in sigurno v drugega šli z malo rezerve.

Na treningu v Cowes :uk: je kar nekaj ekip preseglo magičnih 50 vozlov hitrosti! Prvi so to naredili pri Team GBR.

Regata bi se morala začeti jutri (sobota), ampak je odpovedano zaradi vremenske napovedi. Držimo pesti, da bo več sreče v nedeljo.