Jugoooo (Oštro)

Zdene me povabi na jadranje z njegovo Elanko. Običajno to pomeni jadranje, ne svaljkanje po palubi in čofotanje v zalivu. Termini se poklopijo in akcija, greva, v petek.
Med vožnjo do Pule Zdene vpraša: “Si kaj gledal vreme?”
“What, hej, vreme se gleda že tri dni prej!” :grinning: :grinning:
Aja, to je next level. :sunglasses: Včasih sva vreme res študirala že cel teden prej in “maštala” kakšna bo ruta, zdaj pa je ruta, kot bo rekel veter. To mi je všeč, ker bo letelo in se ne bova matrala z dosego cilja samo zaradi cilja. Napovedan je jugo (bolj ali manj Oštro) 20-25vz.
Dokaj pozno se vkrcava, ura je 18h, v Verudi vse mirno.
“Kam?” se zastavi vprašanje samo od sebe.
Na sever bo laganini, jugo v rit, dolgčas, pa še nazaj bo treba orcat (jadrat v veter) na full. Pade odločitev, greva okrog Kamenjaka v Portič na sidro in jutri naprej do Unij ali Osorja in v nedeljo nazaj (win-win, v obe smeri :slight_smile: )
“Do Portiča z enim tackom (prečenjem),” prijavim. :sunglasses:
Obe jadri gor, orca na full in trenirava svoje zmožnosti ocene prečenja, kdaj je pravi čas za obrat, da naju ne bo odneslo pod željeni cilj. V veter potegneva kakšno uro in potem prečiva proti Porerju in okrog rta Kamenjaka v Portič na sidro.


Čas na tracku je tekel tudi še po sidranju, dokler ga nisva prekinila. Za pot sva potrebovala dobri dve uri.

Med Porerjem in Kršinami (zahodni rt Istre) je ob jugu lahko zoprno. Predvsem ob res težkem morju. Takrat grem raje okrog Porerja, kjer je tudi globina večja in zato val manjši. Tokrat je morje prizanesljivo, smer in hitrost prava in pičiva med Fenoligo in oznako za plitvino (V. Balun), naravnost v “žrelo rta”. Z Rtom imam že veliko poravnanih računov, na srečo še nobenega neporavnanega. Ga spoštujem in poznam plitvine, tokove, obrate vetra, ki se tam zgodijo. Res pravi poligon za učenje, v lepem vremenu seveda. Tokrat je tok med Kršinami in Fenoligo močan in teče na jug, val pa prihaja z juga in seveda se val, tudi zaradi plitvine, dvigne bolj, kot bi pričakoval in je neugoden. Ker pa sva hitra, prebijeva to “steno”, cca 100m razdalje, precej hitro in se odpeljeva okrog Kamenjaka, kaj odpeljeva, zdrviva z vetrom v pol krmo in, ker sta v Portiču samo dve barki, vplujeva do sidrišča z jadri. V mraku potrenirava sidranje z glavnim jadrom in uživava v spokoju najboljšega sidršča daleč naokoli.

Rt Istre ob močnem južnem vetru.

Zjutraj poleživa, ne mudi se nikamor, a smo jadralci al nismo. :rofl:
Res se pozna tale karantenska psihoza in rajski zaliv celi rane. Človek bi kar zajokal od miline, ki jo ponuja miren zaliv in tišina, ki jo prekinja nekaj žvrgolečega tam v borovcih. Po zajtrku se, okrog 10h, pripraviva na zahtevno morje in prečenje Kvarnerja. Jugo imam rad, saj je tudi pri 25vz dokaj konstanten in predvidljiv, v primerjavi z Burjo, ki je tečnoba, ki ves čas išče pozornost. Jutranje poležavanje in rajski zaliv bosta kmalu zamenjala rodeo po valovih in žvižganje vetra okrog ušes. Ustrezno se oblečeva in pripraviva na športno jadranje.

Izplutje z jadri je malo zahtevnejše, saj ni proste poti na vzhod, ker je polno otočkov in čeri. Ker sem v tem akvatoriju jadralsko shodil kot mulc, poznam pota, vseeno pa veter narekuje, katero stezico bova ubrala.
Odjadrava v orco takoj ven iz Portiča in loviva prehod med plitvinama južno od o.Ceje. O. Šekovac pustiva na levi strani. Potrenirava obplutje rta pri izhodu iz sidrišča in SV rta o. Fenera. Pri orcanju ostro v veter in plutju blizu obale na privetrni strani je treba biti pazljiv, da te kakšen sunek ne “zorca” direktno v skale. Torej, roka na škoti glavnega jadra je v pripravljenosti, pa tudi genovo je treba imeti pod kotrolo, ker zna potegnit po svoje. Vse skupaj samoumevno, a za začetnika je prav, da zapisano prebere in analizira pomembne detajle. V močnem vetru so premiki močnejši, hitrejši in na večje razdalje. Recimo jadrnica 10m v močnem vetru nad 15vz odreagira veliko hitreje, kot pri 5vz, ko imaš več časa, da dojameš kaj se dogaja. V močnem vetru moraš predvideti kaj se bo zgodilo in biti pripravljen. Če si ne zaupaš in ne poznaš barke, je bolje si vzeti več prostora, če bi kaj šlo narobe in bi barko začelo odnašati z vetrom in valovi ali pa bi jo, ob močnem sunku vetra, usmerilo proti skalam. Ob jadrih polnih s sunkom vetra, je krmilo bolj ali manj za okras, vse dokler ne spraznimo jader in se sile ne uravnotežijo.


Izhod iz zaliva Portič ob močnem južnem vetru, je zahteven manever zaradi številnih otočkov in plitvin.

Uspešno odslalomirava mimo ovir in zdrviva proti Unijam v val pribl. 2m. Smer je kar neugodna, morje se zliva čez palubo, nekajkrat naju zalije v kokpitu. Ah ja, ne bova se matrala, spremeniva smer in jo užgeva proti Osorju, v veliko bolj ugodni smeri.

Vreme še kar sodeluje, dež se pomika na vzhod in nisva deležna padavin.
Kvarner, igra vetra in valov me vedno začarajo in 3 ure minejo, kot bi trenil. Uživam za krmilom, barka lepo šiba med valovi. Malo preveč se prepustiva lagodju in “udobni” plovbi in prideva precej stran od rta Osor, ki zaznamuje vstop v zalednje Lošinja in v Osorski zaliv. Na koncu se še namatrava, da obplujeva otok Zeča pred Martinščico. Visoka Osorščica dobro skanalizira veter in ta je precej močnejši kot v Kvarnerju, kar naju preseneti, tako da zorcava jugo do 30vz, do samega mesta. K sreči se tu morje umiri in koti v veter so lahko ostri (30°).

Kvarner sva udobno odjadrala s skrajšanimi jadri (2. krajšava) in se privezala na severni strani premičnega mosta.

Občudujem odprtomorske jadralce in jadralke, pa oceanske jadralce(ke), njihovo znanje, pogum in predvsem vzdržljivost ampak veste kaj, ga ni čez miren pristan in sprehod po kopnem in pogled na privezano barko, ki mirno čaka na nove dogodivščine. :upside_down_face: :wink:

Že v Verudi sva zaznala, da je crknil štartni akumulator in vžgala motor na kleme (servisni + ----> + startni, minusa sta že povezana) in to ponovila tudi v Osorju pred pristankom. Ni pa fajn občutek, če veš, da boš moral npr. v kritični situaciji, ko bi rabil motor, prej še nameščat kleme itd. V Osorju prijazen možakar, ki skrbi za odpiranje mosta, Zdeneta zapelje do bencinske črpalke pri Nerezinah, kjer kupi nov akumulator. Nazaj ga je peljal prijazen črpaljkar. Menjava akumulatorjev in zadeva je rešena za naslednjih 5+ let.
Sledi obvezna pica in crkljanje v spet odprtih gostilnah. Aleluja. Back to the future. :stuck_out_tongue:

Naslenje jutro se obirava in ob 10h pride inkasant! :roll_eyes: V Osorju! :roll_eyes: “Tretja” barka letos! :neutral_face:
10kn/m, nekako sem izbrskal od fantiča, da je njegov delovni čas med 10-17h. V vednost :wink: Je pa res, da sva tam prespala.

Nejevoljo hitro zamenja misel na vrnitev nazaj po isti poti, z jugom, čez Kvarner. Izkaže se, da je nazaj smer vzporedna z valom in veter v jadra pihne pravokotno, tako da samo z genovo oddelava cel Kvarner. Juhu, po valu gor, in po valu dol :grinning:. Ko pogruntaš govorico morja, debata sama steče. :grinning:Za nama je krasen izlet do Osorja na pico in spet nove milje in nove izkušnje.
Elanka 333 je super in prav lepa je, ko reže morje ostro v veter ali pa igraje poplesuje po valu. Rojena jadralka :grinning:

lpM

6 všečkov

Lepa tura. Pa Elan 333 je res fajn jadrnica - smo kar veliko prejadrali na njej.

1 všeček