Ingvar Aronssonomega Yachts omega28

Pozdravljeni.

Med rednim pregledovanjem spletne strani mornar net sem zasledil prodajo v naslovu omenjene jadrnice.

Sam sicer trenutno nisem imel namen kupiti jadrnice, ker še nimam veliko izkušenj z jadranjem ampak jadrnica ima po opisu sodeč veliko opreme in je bila skrbno vzdrževana ter se ponuja po ugodni ceni, zato me tudi mika ogled in morebitni nakup jadrnice.

Zanima me vaše mnenje od izkušenih jadralcev, če je takšna jadrnica primerna za začetnika in kakšna se vam zdi. Jadrnico bi uporabljal za rekreativno jadranje in bi na njej preživel podaljšane vikende oz. kolikor mi bi dopuščal čas.

Plan sem sicer imel, da bi letos po sezoni šel na kakšen tečaj jadranja in nato naslednje leto kupil kakšno jadrnico, ampak je trenutna ta prišla na mornar.net.

Za vaša mnenja/nasvete se vam že vnaprej zahvaljujem.

Povezava : https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID=324052

Lp

Tega modela jadrnice ne poznam, je pa starejši design s širokim trupom in ozko krmo. Posledično je malo prostora v kokpitu in več v notranjosti.
Po slikah in spisku opreme izgleda dobro vzdrževana za starost, bi bilo pa to za preveriti v živo. Izgleda dobro opremljena z jadri, tako da zna biti jadralsko kar zanimiva.

Veliko jadrnic se prodaja za nizko ceno, zato ker nimajo naslednika v familiji, ko lastnik ne zmore več ali umre.
Na FB imaš celo skupino za barke za 1000 EUR:
https://facebook.com/sailboatfrom1000/

Vsekakor pa se moraš zavedati, da se stroški s plovilom začnejo po nakupu in jih je vsako leto vsaj tisoč EUR (privez, vzdrževanje, dvigi iz morja…), najpomembnejši parameter je privez (samo čez sezono ali celo leto…).

Hvala za odgovor. Jadrnico sem že kupil in sem trenutno v postopku urejanja potrebne dokumentacije. Z lastnikom sma preverila vso opremo, motor in elektronske naprave ter šla tudi jadrat.

Jadrnica se je vsaj meni zdela dobro grajena in za svoja leta dobro ohranjena in z veliko opreme. Ima pa dva manjša problema in sicer okvarjen zaslon raymarine st60 za prikaz vetra in pa okvarjen elektromotor za dvig sidra, kar pa imam namen v kratkem popravit.

Kar se tiče priveza kot kaže bo vsaj prvo sezono v marini veruda pri Puli, ki mi je kar všeč, cena pa je okoli 3000€ za celo leto. Sem se še zanimal za druge marine ampak so trenutno precej zasedene.

Lp

Super, za sidrni winch lahko verjetno dobiš elektromotor pri Mahle Nova gorica, ki jih dela za večino proizvajalcev. St60 pa mogoče najdeš kakšen rabljen na eBay ali pri kakšnem zastopniku, ki je menjal kakšnemu na novejše instrumente.

Naj ti dobro služi in čimveč lepih milj ti želim z njo.