Vrnitev na Jadran

Otranto.

Novi starter je v petek zjutraj vendarle našel pot do Otranta. Mehanik Giuseppe se je sredi dneva z njim oglasil na barki, ga namestil na njegovo mesto na motorju, priklopil kable ter ga zagnal.


To je spremljevalna tema objave na https://www.tepes.info/2022/10/26/vrnitev-na-jadran/
3 všečke

Ali imate alternator priključen neposredno na štartno baterijo, ali na servisno? Če je priklopljen na servisno in le ta je bila popolnoma prazna, mogoče preostala napetost ni zadostovala za tok bujenja
alternatorja.

Hvala za informacijo. Čisto možno, da je bilo tako. Moje električno znanje je zelo osnovno, z elektriko na tej barki pa se šele spoznavam.
Preverjal sem kontakte na kablu z alternatorja in videl, da gre do modre škatlice z napisom Victron, iz katere gredo potem kabli do akumulatorjev. Predvidevam, da ta “Victron” skrbi, da se napolni najprej startni akumulator in potem ostali? Takrat, ko so bili prazni servisni akumulatorji, motor ni polnil niti startnega, ko pa sem dva dni pozneje priklopil električni polnilec, je motor v nadaljevanju normalno polnil vse akumulatorje.

Startni verjetno ni bil ekstremno prazen, ker ne bi startal. Če je imel dovolj moči za start, bi moral imeti tudi zadostno napetost za aktivacijo alternatorja. Saj tako domnevam. Lahko da je na victronu priklopljen pomotoma na servisni. Treba le izslediti h kateremu akumulatorju vodi kabel iz victronovega priključka, na katerem je priklopljen alternator. Sicer sta ponavadi na nadzorni plošči dva voltmetra, vsak za en akumulator. Tisti voltmetr, na katerem se prej dvigne številka po zagonu motorja je spojen direktno z alternatorjem, na drugega pošalje victron tok ko na prvem doseže napetost določeno vrednost. To le za primer, če bi se težava ponavljala. Sicer bo že v domačem pristanišču strokovnjak odkril, kje je bil problem. Srečno pot domov.

2 všečka

Hvala, bom preveril, ko bo šla barka čez nekaj tednov spet v vodo in bom lahko zagnal motor.

@mirante A je Victron škatla charge separator? Nekaj takega? Možno je da je crknil eden od izhodov - nekaj podobnega je imel kolega na svoji barki.

Ja, takšno Victron škatlo imam na barki. Glede na to, da je potem čez dva dni vse delovalo normalno, ko sem akumulatorje najprej 2 uri polnil s polnilcem na 220 V, predvidevam, da je vzrok tak, kot je napisal Budra.