Timy na Karibih

Po 5 mesecih odkar sem startal na mojo pot okoli sveta, trenutno plujeva skupaj z Natalijo po Karibih. Moja pot je tako sprva potekala ob italijanski obali mimo Otranta in potem mimo Messine do Sicilije.
Google Photos
Google Photos
Google Photos
Google Photos
Google Photos
Nadaljeval sem do Sardinije in jo obplul potem pa odjadral do Menorke, Malorke in Ibize. Ob zelo pestrih vremenskih pogojih sem ob španski obali nadaljeval do Gilbratarja. Kljub mocnemu vetru z sunki do 50 vozlov sem kljub gostemu prometu in v nocnem casu uspesno prejadral, seveda skupaj z vetrom v isto smer. Po natanko 4 dneh sem prijadral do Kanarskih otokov z lepo povprecno hitrostjo.
Google Photos
Google Photos
Nekaj casa sem se mudil na Kanarskih in se pripravil za preckanje Atlantika, vendar zaradi manjse tehnicne tezave obiskal Capo Verde ali Zelenortske otoke.
Google Photos
Ker sem zelel Atlantik prepluti se pred novim letom, se nisem kaj dosti casa zadrzeval na strani Afrike ampak se podal na odprto morje.
Google Photos
Google Photos
Po nekaj manj kot 14 dneh sva tako priplula na St. Vincent and Grenadines, kjer sva ostala slab mesec in si ogledala skoraj vse otoke Grenadinov.

Google Photos
Google Photos
Google Photos
Google Photos
Google Photos
Google Photos
Pot sva nadaljevala mimo St. Lucia do Martinika, kjer se trenutno nahajava. V vsem tem casu nisva imela nobenih tezav kar se tice prijav in Corone, imela pa sva nekaj tehnicnih tezav na vsej tej poti, ki trenutno znasa nekaj vec kot 6.000 navticnih milj. Kljub temu, da sem jadrnico pripravljal kar nekaj casa za to plovbo, mi zaradi Korone in prepovedi prehajanj meje, nisem uspel vse urediti pravocasno. Naprej sem na Sardiniji moral na novo napolniti pri hladilniku plin. Kasneje sem opazil ob spanski obali kar nekaj olja pod motorjem, vendar se je kasneje izkazalo, da ni nic hujsega, namrec olje je puscalo pri sipki za merjenje nivoja olja v menjalniku. Na kanarskih otokih so nama ukradli gumenjak skupaj z izvenkrmnim motorjem, tako, da sva morala kupiti drugega, seveda tokrat tudi verigo in kljucavnice. Med jadranjem po Atlantiku, sem v bonaci nekaj casa moral zagnati tudi motor in takrat je pocil vijak nosilca alternatorja, prislo je do kratkega stika, zato sem se odlocil, da bom naredil postanek na Capo Verdih. Kljub temu, da motorja nisem nameraval uporabljati in sem imel dovolj elektrike za vse moje porabnike. Namrec imam kar nekaj soncnih celic in vetrni generator. Da pa ne bi slo vse gladko, lahko recem tudi na sreco, mi je v zelo mocnem vetru pocila pripona, zato sedaj menjava koplet rigging. Sicer sem kar nekaj tvegal z priponami, vendar sem vseeno upal, da se kaj takega ne bo zgodilo in se je sele sedaj na Karibih. Ne predstavljam si najbolj, ce bi se to zgodilo na Atlantiku. Zakaj nisem menjal pred odhodom? Plan je bil da menjam, vendar zaradi malo ponudnikov, ki se ukvarjajo s tem nisem prisel na vrsto, potem pa je sledilo se zaprtje mej in vse skupaj je obstalo. Karibi so zelo dragi, vendar ta teden delamo novi rigging, za informacijo pa bi omenil, da ni poceni, vendar vseeno ceneje kot na Hrvaskem. Rigging delava pri Caribe Greement, ki so znani po odlicni kvaliteti in visokih cenah. Najini plani za naprej? Nadaljujeva po otokih proti severu-zahodu proti Bahamom. Moj blog trenutno je samo na platformi Patreona patreon.com/sailingtimy , svoje vloge pa objavljam na youtube.com/c/sailingtimy
Nekaj slik pa je tudi na instagram.com/sailingtimy
Vreme na Karibih je zelo prijetno, za vsakega nekaj se najde, saj obcasno zge sonce, vecino piha mocan veter, kdor pa ne prenasa dobro vrocine bi bil zadovoljen s kratkimi plohami dezja, ki trajajo max 3 min :slight_smile:
Nekaj tezav imava tudi s snemalno tehniko, saj sem moral zamenjati baterijo v daljinskem upravljalniku drona, in dobiti baterijo je bil pravi izziv in je trajal skoraj 2 meseca. Druga tezava pa je z najinimi sportnimi kamerami Gopro, saj pri Gopro 8 ne deluje tipka on/off, na Gopro 9 pa so se na ekranu pojavile zelene vodoravne crte in so zelo motece pri snemanju. Water maker, ki ga imava dobro deluje in sem zelo zadovoljen, da je nekoliko bolj zmogljiv saj v eni uri lahko narediva do 140 litrov sveze vode. Vodo pridelujeva 1 x tedensko. Toliko za enkrat iz Karibov, hvala vsem, ki naju spremljate in podpirate.
Martinik januar 2022 - YouTube

2 všečka