Privezne vrvi

Na barki so trenutno 18 mm privezne vrvi, ki pa so precej nerodne za uporabo in predebele za obstojece bitve (recimo precej tezko jih je spraviti skozi uho, ce mas ze narejeno zanko) - pa se prekratke so za bolj oddaljene pomole/priveze na pomolih.

Sem pa letos na eni charterski Elanki 40.1 imel zelo tanke privezne vrvi (sigurno manj od 12mm!, barka ima sicer 8.3 tone prazna). Vrvi so bile tudi precej gladke (se pravi ne tiste klasicne mornarske vite). Prvic sem to videl in je pravzaprav zelo uporabna stvar - lazje za hendlat, ne zatakne se v (zarjavele oponke) na pomolih pa se manj placa pobere :wink: ). Najprej sem mislil, da so dyneema, pa sedaj gledam in so verjetno prevec staticne za privezne (ali pac?). Lahko pa se seveda charteristi samo jebe za vse skupaj (kar sem ze dostikrat videl) - vkljucno z podhranjenimi priveznimi vrvmi.

Skratka, ima kdo izkusnje s tem?

(P.s.: barka ima 4000 tone prazna. Na stalnem vezu bodo ostale fiksne debelejse vrvi (ki so vpete ze v pomol) - torej to bi bil drugi komplet ‘za na pot’)

Hi

Na tej strani najdes en approx racun kako definirat pravo debelino vrvi:

Sicer pa ima vsaka boljsa vrv tocno definiran breaking load, in ga potem izracunas glede na tezo barke. Za privezne vrvi je dynema no-go ker ni elasticna in bos imel rodeo na privezu :slight_smile:
LPS

1 všeček

@Simon_Kaluza uuu tnx.

V tabeli pise do 36 feetov 1/2 incha kar je 12.7 cm - torej recimo 12 ali pa mal za rezervo 13mm za 33 feet gre b.p.

Jaz bi dal vsaj 14mm, bolje imeti rezervo. Predvsem se privezne vrvi hitro kje načnejo (nadrsajo), tako da potem verjetno več nimajo enako pretržno silo kot nove.

Jaz imam za 42" (10 ton prazna) jadrnico za domači privez verigo okoli bitve, pleteno uho z inox zaščito, 22mm vite vrvi na gumijastem amortizerju. Od kar imam amortizer je spanje v marini super - nobenih potegov ob sunkih vetra ali valu.

Za “potovalno” privezno vrv pa uporabljam pletene 16 ali 18mm, ampak sem opazil, da jih poškodujem v dveh sezonah - je hitro kakšna bitev, pomol, tako zoprn, da se nadrsa do cufanja. Ali pa še nisem našel dovolj kvalitetne. Za naslednjo sezono gledam nove…

100m 18mm vrvi cca 100-120€ v Trstu, in potem jih vsako drugo leto polovico zamenjaš, pa je
Za domači privez pa sigurno tako kot piše Luka

1 všeček