Predelana 42" jadrnice na LFP + Victron

Pripravljam se nadgraditi elektriko na jadrnici Bavaria Vision 42, ki ima trenutno 3 baterijske banke: servisno, startno in bowthruster.

Takole izgleda trenutna shema (na podlagi Bavaria sheme + dejanskega stanja/nadgradenj):

Napeljava je dobra, zato bi večino obstoječe napeljave rad obdržal dodal pa naslednje zadeve:

• servisno baterijo zamenjal z LiFePo4 (LFP) vsaj 200Ah (mogoče kasneje celo 400Ah) z interni BMSjem (+ Bluetooth nadzor)
  • 220V charger zamenjal z Victron MultiPlus inverter/chargerjem
  • Victron Orion-Tr 30A DC-DC charger za zaščito alternatorja (polnenje LFP)
  • Victron Cerbo za nadzor nad celim sistemom

Tole je približno zamišljena nova shema, kjer sem minimiziral spremembe:

Pa še nekaj odgovorov na morebitna vprašanja glede opreme:

• LFP z vgrajenim BMS 200Ah: ker mi gre lepo v obstoječi prostor za servisno baterijo
  • Victron oprema: zato ker ji zelo zaupam na podlagi obstoječega MPPT in ker res dobro deluje skupaj
  • MultiPlus inverter/charger: zato ker bi rad imel preprostost uporabe 220V naprav na barki + hitrejši (70A) polnilec, ki podpira LFP
  • Victron Orion-Tr DC-DC za polnenje LFP iz alternatorja: zato ker je enostavneje kot menjava kontrolerja za alternator (WS500) in lahko izkoristim obstoječo napeljavo
  • Victron Cerbo: ker bi rad imel remote management (v povezavi z LTE routerjem)

Trenutno imam še nekaj odprtih zadev, ki jih hočem rešiti:

1. Vzdrževanje startne in bowthruster baterije
Do sedaj je bilo preko alternatorja + 220V polnilca, po novem samo alternator. Tukaj bi bil najbolj vesel, če bi lahko iz solarne vzdrževal tudi startno in servisno baterijo.

2. Ali bi bilo potrebno prestaviti sidrni vinč iz LFP baterije na bowthruster baterijo?
Originalno je bilo sidro na servisni banki, ker je bowthruster baterija opcija, sicer bi bilo bolj smiselno na bi bilo sidro tudi na bowthruster bateriji. Mislim da bi 200Ah LFP moral izdržati max tokove iz sidrnega vinča (ob startu ali zagozdenju), tako da neke nujne potrebe po prestavitni niti ne vidim.

Sem pozabil na še kaj nujnega?

1 všeček

Jaz delam na podobnem a bolj kompleksnem sistemu vključno z električnim pogonom in kombinacijo 48V in 12V sistema. Glede prikazane sheme bi ti predlagal preveriti ali je zagotovljena ustrezna zaščita alternatorja pri nenadnem izklopu LiFePO baterije (BMS). Kako boš pa uredil polnenje LiFePO baterij pozimi?

Na alternatorju so dve Pb baterije (start, bowthruster) + DCDC charger za LiFePo4 zato se mi zdi da izklop emergency izklop LiFePo4 ne bi smel škoditi alternatorju. Ali pa nekaj ne zastopim prav?

Načeloma sem trenutno pozimi tudi veliko na barki saj jo koristim kot apartma na morju, tako da vsaj enkrat na mesec sem na 220V, vmes pa bi moral zadoščati solar.

Za kako veliko barko pa delaš električni pogon in kakšno kapaciteto baterij in katerega proizvajalca boš pa uporabil?