Predavanje: Jadralske nesreče in varnost na morju

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil (odlomek iz knjige Mayday).

JADRALSKE NESREČE IN VARNOST NA MORJU
29. 11. 2019 ob 19.00
Cankarjev dom (dvorana M3)

Ob izidu knjig NAVTIČNI PRIROČNIK in MAYDAY (izid december 2019) vas v petek, 29. novembra, ob 19.00 uri v okviru knjižnega sejma vabimo v Cankarjev dom (dvorana M3) na pogovor z izkušenima jadralcema Jožetom Mušičem in Igorjem Orlovom. Pogovor vodi Mitja Zupančič.

Založba Didakta in Slovenski knjižni sejem

Sodelujejo:

Jože Mušič je prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor odličnih morskih potopisov, mojster fotografije in filmar, mornar in popotnik.

Igor Orlov je diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training.

Mitja Zupančič je avtor številnih knjig o morju, morjeplovec in publicist.

Več o knjigi Navtični priročnik: https://bit.ly/331ItMn
Več o knjigi MAYDAY - jadralske nesreče: https://bit.ly/2CYzH7h

Tale pogovor v petek je bil res fajn: Mitja Zupančič iz eMorje.com je zabavno vodil pogovor, Jože Mušič je navdušil s precej zanimivimi zgodbami za jadralnimi nesrečami (v knjigi opisuje tudi 4 slovenske jadralske zgodbe), Igor Orlov pa je dodal malo ogledala in primerjave med bolj ležernim jadranskim pristopom do jadranja in severnim, bolj varnostno naravnanim pristopom.

navticni_prirocnik_2_izdaja
Navtični priročnik
je že tako ali tako najboljši priročnik v slovenščini.

mayday_-_jadralske_nesrece
Knjiga Mayday
od Jožeta Mušiča pa izzide kmalu in jo lahko naročite v predprodaji.

Predvsem pa je udeležba na dogodku (preko 100 ljudi) pokazala, da si pomorci in jadralci želimo več takšnih dogodkov. Mi je kar žal, da sem moral po pogovoru leteti na eno drugo obveznost in nisem mogel ostati na druženju ob kozarcu.

Še enkrat hvala sodelujočim in tudi založbi Didakta, ki je z organizacijo pokazala, česa potrebujemo več.

3 všečke