Olib - nevaren ob nevihtah

Za Olib sem že večkrat slišal, da je nevaren ob nevihtah, zato bom obudil tole našo izkušnjo iz julija 2017. Zaradi napovedi juga in polnenja zalog smo šli na privez v Olib, severno stran pomola, ki je proti neverinom delno zaščiten s pomolom od trajekta. Privezali smo se z dvema muringoma.


Na barko smo iz gostilne prišli točno ob začetku nevihte, tako da sem uspel še enkrat zategniti vse vrvi in popraviti višino bokobranov. Barko je vseeno zamaknilo za 30 stopinj, tako da mi je krmo varoval zlata vreden velik okrogli bokobran. Vala je bilo do en meter za pomolom (na pomol je prihajal odbit val od obale). Manjše jadrnice je klompalo kot za stavo, nekaj jih je drsalo s krmo po pomolu. En Italjan, ki je bil bočno privezan na valobran, je precej drsal po pomolu, saj je bil brez špringa!? :confused:

Ena Delphia se je odločila da bo raje izplula (vezani na premec) in so ob vzratni vožnji navili svoj muring, izgubili motor in pristali na valobranu od pomola. :cry:

Ena jadrnica je končala na obali: eden od Nemcev iz posadke je rekel, da so bili na boji in da jo je utrgalo, samo se ne spomnim, da je bila tam kakšna boja, tako da lahko da je bila tudi sidrana (pa na sliki je tudi sidro ven). Kot lahko vidite ji je razvilo in potrgalo oba jadra.

Po par urah sta vplula še dva starejša Angleža na velikem Chranciju, izgubila sta 120m verige 10mm in sidro. Precej v šoku smo jim pomagali pristati na valobranu.

Zjutraj smo po vasi opazili precej polomljenih dreves, ki pa so jih domačini že začeli odstranjevati.

Jaz sem po dogodku takoj dokupil še dva velika okrogla bokobrana in 50m 8mm verige bom letos zamenjal na 80m 10mm, da bom v primeru nevihte na sidru lahko spustil bistveno več verige.
Pa precej bolj gledam radarske slike in uporabljam storm alert v Weather&Radar aplikaciji.

1 všeček

Uff to je pa bila veselica na Olibu. Nevihte so ta edini hud nepredvidljiv problem Jadrana, predvsem severnega. Enkrat sem slišal da je to eno najbolj nevihtnih območij na svetu, čeprav to dvomim. Danes si da s simulacijami in italijanskimi radarji že kar pomagat. Sigurno pa bi prihanili milijone evrov v zadnjih desetletjih, če bi sosedje imeli live vremenski radar npr. na Dugem otoku :slight_smile:

Zaenkrat na morju še nisem dolživel hude ure. Upam, da bo še nekaj časa tako ostalo.
Je pa Slovenija med bolj nevihtnimi območji v Evropi, tako da je najbrž zraven tudi severni jadran :slightly_smiling_face:
Sicer pa Olib in Silba res nista otoka, ki bi se ponašala z neko dobro zaščito v slabem vremenu. So pa lepe plaže, če je le vreme stabilno

Slatinica na Olibu

1 všeček

2 prispevka sta bila prestavljena v novo temo: Vremenski radar za Jadran

Osnova na morju je preventiva. Tudi 10mm veriga ti (verjetno) ne bo pomagala, ce bos v zalivu odprtem za neverin.
Ce je ozracje nestabilno in napovedana moznost za neverine, potem nimas kaj iskat v zalivih in lukah odprtih na NW. Kratkorocne (24h) napovedi so danes izredno tocne. Ce je moznost neverinov na nekem podrocju, je ta v pomorski napovedi vedno napovedana. Tako da se to da predvideti in ustrezno izbrati sidrisce.
Poletni kapitani pa napoved spremljajo na raznih weather app-ih in so prepricani, da so varni samo zato, ker so privezani na pomol. Zgornji zapis je super pokazatelj kako to nikakor ne drzi.

“Bili su na muringu i mislili su isploviti, međutim zakačio je muring za propelu i sve se zapravo desilo vrlo brzo.”

Takole je bilo zjutraj:

Sem pa na FB zasledil tale posnetek, ki kaže kako se je dogajalo ponoči.

Ja, muringi in katamarani se imajo precej manj ‘radi’ kot z jadnicami. Zadnji 2 leti imam skupaj 14 tednov na karamaranih in sem 3x zapel muringe (vedno sicer pri pristajanju). Motorji so seveda ob straneh in ko ti dvigujejo muringe iz pomola ti ga potegne naravnost v propeler (sploh ko ti za hrbtom ko za hip pogledas stran zacne se en mimoidoci dvigovat se drugi muring). Tudi pri odvezovanju je potrebno pocakat precej dlje, da se res potopijo striki…

(Sicer pa v zadnjem casu niti ne dovolim vec da mi dvigujejo muringe dokler nisem vsaj z eno krmno vrvjo fiksiran na obalo - iz izkusenj solo jadranja na privat jadrnici, ko ni moznosti letat gor pa dol s cakljo in lovit umazan muring. V vecini primetov je bolje fiksirati vsaj eno krmno vrv (tipicno priveterno) z motorjem uravnavas oddaljenost od pomola, potem imas pa ‘cel dan casa’ fiksirat tisti muring).

2 všečka

btw, takole je butnilo na bojiscu na Komizi:

1 všeček