Odpovedi čarterjev

Verjetno nisem edini, ki so mu prvomajski in zgodnjepoletni jadralni načrti padli v vodo (itak, kam pa:).
Kako tovrstne zagate rešujete z agencijami/posredniki/operaterji?

Jaz sem takoj klical agencijo v Slo, glede odpovedi čarterja v Cro, pa je rekel, da se z operaterji dogovarjajo kaj in kako. Začel namigovat na prestavitev termina ampak to ne pride v poštev ker ne bi kreditiral čarteristov za dobro leto. In smo se zmenili da mi vračilo uredi ta teden, ko je pa javil, da imajo Cro čarteristi sestanek z Ministrstvom, da skupno nastopijo do vseh tovrstnih situacij - in da javi kaj in kako.

Po pravici povedano, ne vem zakaj bi jaz moral čakat operaterja, ker imam operavka z agencijo. Razumem jih, cash flow je v podnu, nimajo zalog za vračila. Ampak… kako ste se tega drugi lotili? Voucherji mi ne pomagajo. drugih datumov si zaenkrat še ne predstavljam, sploh letos.

Jaz imam vsaj dva plačani akontaciji, za oba se izgovarjajo na koriščenje v drugem terminu, eni do konca leta, eni pa v enem letu (da bi šel lahko naslednje leto na isto regato). :frowning:

Jaz mislim da dokler ne bomo šli brati členov iz pogodbe in angažirali odvetnika bomo težko kam prišli…

Mogoče @zvetrom lahko kaj več napiše, ker se dosti ukvarja z charteristi…

Moja pogodba z agencijo v Sloveniji (kot rečeno, z operaterji nimam v bistvu nič) ima postavke glede odpovedi, da vrnejo nek % pologa odvisno od tega koliko zgodaj javim. nad 45 dni je 100%, javil sem s 44. dnevom, jasno. :smiley: še preden sem prebral pogodbo.
V glavnem, na to se zmeraj lahko sklicujem. Vprašanje pa potem realizacije.

Jaz sem od ene Slo agencije pravkar zahteval vračilo na podlagi General Terms od charterista. Kljub temu, da imam tega charterista rad, se mi vseeno zdi najbolje, da takoj poračunamo.

Sicer sem pa našel tole:
https://www.yachting.com/en/news/charter-company-terms-and-conditions-coronavirus

Sem zbral nekaj dokumentacije za Hrvaško, ker verjamem da še komu prav pride pri utemeljevanju:

Sicer pa HUP (gospodarska zbornica) lobira na vlado, da prepreči stornacije za charter:

Otkazi rezervacija- definirati propisom da se zbog izvanrednog stanja, umjesto otkaza i povrata sredstava (opći uvjeti) može ponuditi drugi termin ove ili slijedeće godine, kako to rade najveće agencije ( TUI ). U suprotnom, ako se trebaju vraćati avansi, niti jedna državna mjera ne može spasiti niti radna mjesta niti tvrtke- kako chartere tako ni hotele ili agencije s obzirom da su ti avansi već proslijeđeni marinama za vez ili dobavljačima opreme za opremanje brodova ili u plaće u pripremi sezone, a dobar dio i državi kroz doprinose na plaće i PDV.

Osnovati fond za pokrivanje odštetnih zahtjeva gostiju radi povrata uplaćenih avansa za rezervacije koje se sad masovno storniraju, charter tvrtke su u mogućnosti gostima koji žele stornirati rezervaciju ponuditi alternativni termin da gosti iskoriste svoju uplatu, ali povrat akontacija jednostavno nije izvediv. Fond treba napraviti i na razini RH kao i na razini EU.

Iz tega razloga bi rekel, da se zavedajo da nimajo kakšne dobre osnove, da kar zadržijo akontacije.

Danes govoril z agencijo. Je rekel straight ahead, da denarja agencija nima. So passthrough, vse gre čarteristom. Pravi sicer, da je osnovna hrvaška postavka, da se denarja ne vrača, ker osnove za to pravno ni, da so voucherji na mestu, razen če je čarteristova dobra volja. Ampak voucherji za 2020, ker 2021 je drugo fiskalno leto. :smiley:

Ko sem mu rekel, da pogodbo imam jaz z njim ne njimi, je rekel da ja in se začel zgovarjati, da midva itak nisva nič dorekla v času, ki je za to predpisan. Anyway, ne grem se še full-lawyer pristopa ampak me zanima kaj bodo še naumili.

Hrvaška si “izgube” tega denarja ne more privoščiti, zato opcije po moje limitirajo proti nuli. Osnove nimajo ampak na refund of Lufthanse za odpovedan let, tudi že čakam en mesec in se vmes lahko le praskam…

Kako to sforsirat je bolj zoprno. Glede na reakcijo agencije bi rekel, da se zaveda, da so oni v riti.
Lahko le upam, da mi garanti za voucher drugo leto še obstajajo, po moje.

In kak je odziv agencije?

Da se charter sklicuje na višjo silo in da ne vrača denarja za tak primer. :frowning:

Dali so mi še povezavo na ta pojasnila Hrvaške.

Pa to bo po moje sistemski odgovor.

Poglej to povezavo, kjer so uporabne informacije lede pogodbenega razmerja, ki si ga sklenil z našim agentom glede izpolnitve obveznosti. Bo pa zamimivo, če bo lahko agent (oz. čarterist) svoje obveznosti izpolnil npr. v sezoni, ko (če) bo Hrvaška dovolila opravljanje navtične dejavnosti in čarterja.
http://www.jkgroup.si/nasa-mnenja-in-nasveti/spremenjene-okoliscine-nemoznost-izpolnitve-obveznosti-in-visja-sila-v-casu-epidemije-virusa-corona-covid-19/

1 všeček