Nesreča na Pacifiku, potonila jadrnica

Da se javim še z malo manj veselimi novicami, pred dnevi proti večeru jadrava, plujeva s 4 vozli, toliko da je nekaj vetra, morje mirno, pečem palačinke in zaslišim globok pok, kot detonacijo, pogledam Natalijo, ki je v kokpitu, torej jambor še stoji. Hitro preverim vse jambor, s fotoaparatom sem približal in slikal mesta vpetih zajl, ali je morda kljub temu, da so nove počila kje kakšna. Vse ok, v jadrnici sem odmaknil podnice, ter pogledal, kako je s kobilico, ali je počil kakšen vijak in ali kje vdira voda, nič, vse ok. Zacel sem razmišljati, da morda se je slišal val ko je butnil ob trup. Sedim v salonu in slisim nenavadno škripanje, ker je bila že tema, vzamem svetilko in preverim pripone še enkrat. Takrat pa sem zagledal, da se je mesto vpetja pripon nekoliko dvignilo. Hitro spustim jadra, razdrem v salonu les za sediščem in skozi špranjo zagledam odlomljen vijak premera 20mm inox. Takoj sem napeljal dviznice na aluminijast rob jadrnice. Nesrečo sem preko Iridiuma takoj sporočil kanadcanoma, s katerima sva bila dogovorjena v primeru težav, da si pomagava. Bila sva nekoliko bolj severno in naprej od njih, 50 milj, zato smo se dogovorila in določila mesto srečanja naslednji dan. Midva sva plula samo z nekaj genove 4m², nisva smela biti prehitra in preveč obremenjevati jambora, vendar so naju ze sami valovi potiskali naprej. Celo noc sem razmisljal kako sanirati, in ko smo se dobili, sem vedel kaj bom storil. Prosil sem za njuno pomoc, ker sta pac na voljo, Natalija je že tako bila pod stresom in nisem želel, da padem se s kakšnega jambora, torej samo zaradi varnosti. Napeljal sem vrv iz prvega kriza na rob, potem pa se dve dvižnici, vse skupaj sem vpel na različna mesta, kajti alu rob ni mišljen za prenašanje velikih sil. Za eno dvižnico pa sem napeljal vrv iz nasprotne strani jadrnice pod trupom in jo tako fiksiral. V notranjosti sem uspel vsaj z vrvjo nekoliko povezati odlomljen del, ter vrv torzijsko obremenjaval, da prenaša nekaj sile, pripone pa sem malenkost razbremenil. Tako sedaj plujeva dva dni, zaradi deformacij nama je počilo tudi okno steklo. Do cilja se manj kot 1400 milj. Imava spremstvo v kolikor vi se kaj dodatno poškodovalo. Danes pa sem prejel sporocilo na pomoc, kjer naj bi se tocno pred nama v isti smeri dobrih 100 milj naprej potopila jadrnica, katera je zadela kita. Ker imava Starlink povezavo in internet se vedno deluje, s tem pa na marine trafficu posodabljam lokacijo in tudi na strani NOFOREIGNLAND
Zato so naju kontaktirali, ce lahko pomagava. Midva se odzvala vendar so nama ze sporocili, da ni vec potrebno, saj jih je resila neka druga jadrnica v blizini. Na Pacifiku nama nikakor ni dolgčas :slightly_smiling_face:










3 všečke

Kje boš saniral vpetje pripone?

Kjer se bo dalo čimbližje, na Hiva oa pise, da varijo aluminij in inox, vsaj v ponudbi imajo, al pa verjetno posljejo na Tahiti. Moram najprej do kopnega pridet, še 800 milj. Vsekakor pa ne tam ko sem dobil ponudbo za 2204€, ker tak drog meter dolg v Slove iji stane celih 34€. Razumem, da zasolijo vse skup ampak da pa za ta kos cevi, in pa nekje 20cm varjenja vse skup, želijo pa tak znesek je pa absurd. Za ta denar, raje kupim avionsko karto pa grem domov na obisk pa se nosilec nov naredim.

1 všeček