Jadranje Maj 2021

Ker dosti jadram, bom pa se jaz malo pisal dnevnike ‘potovanj’.

Na barko (Elan 333, Veruda) pridem v nedeljo popoldne in se brez velikega obiranja odvezem (na privezu moram zal pazit na plimo/oseko v zimsko/jesensko/pomladnih mesecih, saj je drugace premalo morja za vplutje/izplutje). Cilj je sicer privat boja v Vinkuranskem zalivu (par milj stran), a me na izhodu iz Verude premami lebic in grem malo pojadrat do soncnega zahoda:

Plani so hudi, ob soncnem vzhodu na pot, a me toplota barke zadrzi do 9h, ko le krenem - kot ponavadi z boje kar z jadri:

Tako Windy od HR aladin napovedujeta 15-16 kts burje, a vseeno ze na boji naredim prvo krajsavo. Odvlecem se iz zaliva in za Istro dobim zivahno (in kot vedno, refulasto burjo). No, sibamo 6.

Ker ze kar cutim, kaj bo po Porerju, krajsam se drugic. Ko grem v Kvarner, napovedana 15kts burja postane 25-30, caka me tole:

Veter sicer ni bil tak problem (2 krajsava in robec od genove sta pravi trik, ceprav barko zaliva in smo mokri tako paluba, kokpit, jadra do zavidljive visine in seveda tudi jaz - btw, zalije me 3x preden grem oblect jadralsko jakno - potem me seveda ne vec!), ampak naredi se dolg val, ki barko rola do onemoglosti. Avtopilot tega ne zmore in cez Kvarner sem ‘na roke’. Se nikoli nisem tako zeljno cakal valno zavetje Unij, kjer vala ni vec, veter pa tudi pade na znosnih 15-20 kts in jadranje je prijetno:

Za Srakanami veter se pade in gor gre celo jadro in 3/4 genove - zadostuje za 5 kts, ker pa je kar nekaj prometa, vklopim radar (in alarm) in se martinckam v cockpitu.

Po vhodu v Mali Losinj veter zopet pojaca na 12-15kts in sem za Losinjem zopet hiter - cez 6 kts non-stop, tako da sem pri Iloviku eins-zwei (za Losinjem kanalizira burja in pospravim genovo):

Tokrat se ne vazim in ne pristajam na jadra (burje je vseeno prevec), odlocim se, da gre za valobran na zavetrno stran, po kanalu pa krozijo ze 3 barke - skipperski tecaji z noro mednarodno zasedbo (od mehicanov, brazilcov, portugalcev, litvancev naprej). Ena pristane na severni del pred mano in skiper (Hrvat) posado takoj natera, da mi pomagajo - rad pristajam in vezem sam, ampak prosi, ce lahko trenirajo - lotijo se zadeve skrajno nerodno (sploh ker me veter poriva stran od pomola), ampak nekako na moc stvari resijo.

39 milj preplujem v 6:20h, kar je za to barko kar impresivno (je pa res, da ima sveze pocisceno podvozje in ganz nova jadra).

Na Iloviku se (skoraj) vedno ustavim. Meni je otok top, poznam ze domacine, z nekaj pivi v preteklosti sem si ‘kupil’ zastonj privez, rabutam limone (ki drugace itak zgnijejo, saj jih noben ne pobira - razen kako barko oplackajo za 100 kuna na vrecko). Grem na sprehod na vrh otoka, nato pa (ker po novem gostilne ze delajo, in to uradno do 22h, se na kalamare):

Spotoma se lotim se menjave prve razvodne cevi za Webasto (stara je ze totalno preparela), seveda fi ni 9 (kar sem po zlatarskih cenah nabavil, ampak8!) - no, nekaj zmutim z ducktapeom in mi je ponoci vseeno toplo, na dolgi rok pa ne bo slo:

4 všečke

Dopoldne na Iloviku prezivim na nekaj konferencah, mornarko zato zaduzim, da opere nasoljeno barko. Na usesa vlece skipper/instruktor na drugi strani pomola in seveda pripomni, da palubo vedno pere kapitan, za kar se mu seveda najlepse zahvalim.
Barka se potem vseeno opere in ker je mokra, sparglje z jajci pojem kar na elektricni omarici:

Odrinem sele ob 12h, prej pa se resetiram Victron MPPT saj po upgrajdu firmware-a ne fila vec akujev - po resetu dela kot se sika:

Ilovik, cao do naslednjic:

Silbe in Oliba se vedno izogibam. Ze vsaj kakih 25 let. Ne vem cisto tocno zakaj, oba sta mi antipaticna (SIlba verjetno zaradi raznoraznih zgodb s koncesionarji, Olib pa zaradi razbijana bark ob nevihtah). Tokrat ne pricakujem ne koncesionarjev, ne neviht, zato pade odlocitev, da jih obiscem. Dobrih 10kts JZ me konkretno s slabimi 6 vozili pozene do kanala med otokoma:

kjer nato parkrat orcnem in zavijem v mandrac Luka. Ideja je zvezat na glavo pomola in to le na jadra, a glavno spustim prepozno in sem prehiter, zato moram palit motor:

Silba je ze kar zivahna, barcki vsi delajo, trgovine sva pa zamudila (ustavijo se ob 14h). No, travarica in pivo na drugi strani otoka naju potem vseen opogumijo, da se nazaj grede okopava v sicer izredno cistem in lepem (kar se barve morja tice) mandracu:

Do Oliba je samo par milj, zato se niti ne mucim z glavnim jadrom, ampak krenem cez kanal le z genovo, Ni neke jake brzine, ampak pridem vseeno cez, a mi zopet ne uspe pristat na jadra, ker sem spet prehiter in bi zadel eno nemsko jadrnico, ki ze pociva cisto na notranjem koncu valobrana

Se preden dobro zvezem, pride inkasant, a se po pogovoru zadovolji z 50 kunami “bez masinice”. Pusti mi pa tudi vizitko, ce bo kdo kdaj kaj rabil klicat:

Vecer mine v triurnem pecenju krompirja in purana v pecici, saj non-stop zajebava in ugasa plin.

3 všečke

Ko sem v prvem postu cez Kvarner pisal o tecnem valu, sem se spomnil na tale posnetek izpred 14 dni, ko se nama je tocno pod barko zlomil en val - telovadba zagotovljena:

2 všečka

Palubo vedno pere kapitan … zato ker ve, kje paluba zamaka :rofl:

3 všečke

@Marchi Tale pa res drži: jaz sem zdaj že četrto luknjo v palubi tesnim (tokrat na nosilcu okna), upam da bo zadnja za nekaj časa. :slight_smile:

Zdaj ga bo pa inšpektor obiskal… :slight_smile:

1 všeček

Zjutraj se zbudim v zaseden pomol:

In se nato sprehodim po otoku - ulice se ozke in se furajo domacini z glasnimi golf carti ali pa se glasnejsimi stirikolesniki. Najde pa se tudi fuzbal plac z perfektno travo!


Na otokih veckrat gledam zapuscene/propadajoce hise. Tu in tam imam idejo, da bi kaksno tako kupil, jo obnovil v kamnitem stilu, z modrimi polkni, … VCasih se celo pri kakem mimoidocem pozanimam, kako je s tako hiso - pa vedno naletim na bodisi totalno nerazumno ceno ali pa “to je od neke babe koja zivi v Argentini”. Skratka, propadale bodo se naprej…

Danasnji cilj je dobrih 30 milj oddaljen Goli otok. Piha JZ, tam okol 12 kts iz z vetrom se sprva peljem okrog 4 vozle, kasneje veter pade in se do konca Paga cjazim s 3-3.5kts.

Bye Olib:

Je pa vmes cas za panulo - namontiram popolnoma novo vabo, tako da “ribe, bejzte!”. (Kasneje se izkaze, da so to slednje vzele resno in so zbezale stran od vabe).

Nekje vi visini konca Paga se pooblaci, veter zamenja smer v jugovzhodnik in pojaca, tako da se peljemo spodobnih 5.5 kts, okrog Raba pa veter se bolj potegne in sem z genovo tudi cez 7

Ko pridem iza Raba je vetra ze 25 kts, dvigne se tudi morje in postaja jasno, da Goli ne bo najboljse zatocisce, zato obrnem in se vrnem nazaj proti Loparju.

V zalivu kljub drugacnim pricakovanjem ne piha kaj dosti manj, trajektni pomol je s privetrne strani ze zaseden, za zavetrni pa je smotan, ker ima tiste gromozanske bokobrane za trajekt. Malo naprej pa vidim, da so zgradili popolnoma nov pomol (no, je se v gradnji, ceprav stoji). Malo me skrbi za globino morja (Navionics povsod kaze 1 m), a se izkaze, da so ob pomolu poglobili (oz. se poglabljajo) in je, vsaj na cistem koncu pomola globine dovolj.


Na drugi strani pomola je masina za poglobljevanje in majstra me prosita, ce jih zvlecem na obalo, saj se jima ne da vec - meni pa tudi ustreza, ker ropota kot pri norcih

V zahvalo me povabita na pivo pred lokalno stacuno, kjer je ze prava pijanka… na barko se vrnem “vesel”.

Jugo neha zvizgat sele enkrat sredi noci, obrne se na burjo, ki pa ga v zalivu razen smeri ni cutiti.

2 všečka

Jutro se prezivi ob sprehodu, kjer so jasno videne posledice vcerajsnje zurke:

Dolpoldne potem mine v raznoraznih remote konferencah, ob 10:30 sicer prideta spet majstra globit pomol in masina ropta prevec za normalno delo, zato se prestavim v bliznji kafic. Odplujemo sele ob 12:30, najprej se z preostankom burje pocasi ven iz zaliva:


Se pred tem mastra iz masine za poglobovanje prineset liter domacega rdecega vina in pa vrhunski speh. Res prijazno.

Kasneje ob obali Raba piha cisto nenapovedan maestral, a mi je super. Rab ponuja kar nekaj lepih zalivov na zahodni strani, ob priliki jih bom obiskal.

Maestral piha le do ovinka do mesta Rab (danasnji cilj), ki se ga prepozna ze od dalec po stirih zvonikih. Od tu naprej piha jugo in me prinese dejansko do samega mesta.

Ker po dobrih 4 dneh ze prija malo bolj normalen tus (in WC :wink: ) pade odlocitev za ACI marino. Blazno se jih, najprej po VHFu potem pa se po telefonu trudim priklicat, a me ne slivijo. Ko pred bencinsko v samem centru pospravljam jadra mi crpalkata razlozita, da me nihce ne sljivi 5%, ker je aci marina Rab zaprta. No, placa je pa dovolj zato se vezem bocno na enega od pomolov.

Sledi kopanje/tusiranje (WCji so zaklenjeni v marini), nato sprehod po mestu, vrhunska pizza in nato se pivo s pogledom na barko. Samo mesto Rab je ze vsecno, vsaj ta stari del.

Pri barkah je ena stvar “fajna” - ne glede na to, a je stara 1 dan ali pa 50 let, zmeri nekaj ne dela. Ze vceraj se mi je sporadicno oglasal DSM alarm, danes pa je dokocno prenehal delat globinomer. Zakaj, mi ni jasno.

Na mestno rivo prideta se dve jadrnici in katamaran, inkasant vse uredno pokasira. V ACI marini pa me pustijo na miru tudi brez placila, sicer pa “grozijo”, da bodo to poceli po 17.5.:

Zvecer jugo pojaca in ker sem na boku na priveterni strani poleg falange bokobranov nategnem se dva muringa, ki razbremenijo balone in spanje je prijetnejse. Ni pa Rab nekaj, v kar bi silil na jugo.

1 všeček

Zbudimo se v oblacno petkovo jutro, ze vceraj sem se telefonsku ob 8h zmenil za vrtanje po nosu (aka PCR testiranje) v Domu Zdravlja v mestu Rab. Zjutraj za to nihce ne ve nic, no pa so zelo prijazni in s kakimi 20 minutami zamude se testiranje konca. (v vrsti je se kakih 20 podobni sotrpinov, pol od tega je krehajocih in se drzim zelo zase). Aja cena je 490 HRK po komadu, testi pa bodo ‘sutra popodne’.

Po se enem sprehodu po mestu se odpravim - izplutje je kar zoprno, saj jugo se vedno piha precej mocno, tako da (z podhranjenim motorjem) trik z springom komajda uspe odlepiti barko od pomola.

Zato pa je potem zunaj toliko boljse - piha zelo lep konstanten jugo, valov ni prevec, za zacetek bye Rab:

Kasneje Dance z drugo krajsavo in polno genovo v polbok res leti, na stevcu se pokaze celo 7.7 kts (kar je verjetno kar teoreticna hitrost barke - zal ne uspem slikat), no cez 6 je pa vseskozi:

(Ja ja lepo so zlozeni bokobrani - ponoci so bili vsi na eni strani, sedaj pa nametani tudi tako :stuck_out_tongue: )

Relativno blizu se srecamo tudi z downwindarsko jadrnico (danes edinim plovilom na morju v tem akvatoriju) z velikim genakerjem:

Cilj je Osor, mimo Nerezin in v oblak ovit Sv. MIkul. (BTW, na Televrin rad ‘skocim’ ob lepsem vremenu, sem bil veckrat in pes in s kolesom - evo tehnicni spust do Nerezin:

)

Kanal do Osorja kar preslalomiramo z jadri:

Zvezem na bojo, saj je casa do odprtja mostu se kako uro in pol. Cas za popoldnaski lepotni spanec :wink:

16:55 se odvezem od boje, palim motor in cakam na ‘tacno u 17h’ odpiranje. IN se zacuda res zgodi, a le na 3/4. Potem crkne. In nato traja 30 minut, da zrihtajo ‘tehnicki kvar’.

Mucijo se le zame, saj sem edina barka, ki gre to popoldne skozi. Tudi teli Losinjski kanali so mi ze od nekdaj zoprni - po pricalicah tece skozi tok tudi 6-7 vozlov in to Dance ne bi zmogla. Danes sicer racunam na ugodno kombinacijo plimovanja in pa juznega vetra, ki naj bi vodo poganjal v mojo smer. Res je tako, toka ni veliko, a se vseeno zapodim v kanal kot svina v buce. Ko sem brez tezav skozi mi vedno odleze.

Ponoci je napovedan obrat na burjo, po spominu naj bi bil pomol takoj za prehodom dovolj v senci Cresa, da bo spanje mirno. Zvezem in potem pade se ena se bolj vrhunska piza v Osorju (otvorili su tek juce!).

Po pizzi vrnitev v toplo notranjost barke in se na TV ravno zacne Bourne. Zunaj pa dez, ki scije kako uro…

1 všeček

Zadnji dan jadranja z grenkim priokusom…

Ko neha dez, se zacne burja. Zasciten sem super in veter je bolj slisati po drevesih na drugi strani, kot cutiti na barki. Ko neha Bourne na TV, pa pridejo valovi!! Pa od kje - saj je ja burja?? Valijo se iz severa, ravno pravokotno na burjo. Na zacetku je se ok in se tolazim, da je od kake nevihte/dezja severno od nas in da se bo ze zgladilo - pa se ne - kot kaze tule burja vseeno naredi valove, ki se ze nekje smotano odbijejo in valiko direktno proti mostu. Situacija je se slabsa, ker sem s krmo obrnjen v njih. Najprej razmisljam samo obrniti barko, pa verjetno ne bi kaj dosti pomagalo - guncanja celo noc ne bom prenasal.

Toda kaj je alternativa? Idejo nocnega jadranja cez Kvarner posada v kali in odlocno zatre! Zatem se spomnim na Martinscico - tam bi moralo biti ok. Je pa 1.5 ure stran, posada spet godrnja. Druge ni. Odvezat in start okrog polnoci. A mi ne da miru in vseeno zavijem takoj desno v zaliv Bijar pred Osorjem (pod kampom) in zacuda ni valov in odlicno zasciteno od vetra. Probat ni greh, odsidram vseeno lahko. Na Navionicu pocasi v totalni temi iscem primernen spot (in globino), spustim dobrih 50m verige, zategnem in cakam. Po 10ih minutah je jasno, da bo odlicno. Nastavim se Anchor Alarm in spanje je sladko do jutranjih ur…


Jutranja napoved je burja do okrog 13h, ki po 10i uri zacne padat. Zjutraj okrog 8h sicer kar nazge, ampak do Porerja je 20 milj, rang 3.5-4 ure in se mi ne mudi dvigovat ketne.

Ob 9h zabrni telefon in iz Doma Zdravlja Rab me obvestijo, da imam pozitiven PCR test! Povem, da me ni vec na Rabu, da sem z jadrnico na Cresu in nato se pozanimajo o vseh stikih/poti od prihoda na HR, ter kje bi se lahko okuzil. Trgovina Konzum Pula v nedeljo, marinero na Iloviku (daljsi pogovor ob pivu), marinero na Olibu (kratka izmenjava), zurka pred stacuno v sredo zvecer na Rabu, pa poglobljvalca pomola v cetrtek ob 12h. Ostalih bliznjih srecanj ni bilo, vsaj brez mask ne. Pravijo da sreda in cetrtek odpadeta, saj v 1.5 dneva se ne bi pokazalo pozitivnega rezultata.

Cez pol ure poklice se 1x in pove, da mornarka ima pa negativen test. Kljub temu, da smo ze skoraj teden dni na tistem malem prostoru skupaj. Cudna so pota virusna.

Eh kurc, en covid mi pa ze ne bo unicil jadranja cez Kvarner. Kreneva, na zacetku piha okrog 25 kts v polkrmo in jadranje z tretjino genove je hitro, 6.5. Nekje od hrida Galiole naprej zacne pocasi padati, genova se vse bolj odvija, morje se umiri in prijetno jadramo do Porerja, hitrost pocasi pada do okrog 3.5-4 kts brzine, prijetno toplo je…

Tocno do svetilnika potrebujeva 3:45h in tocno pri svetilniku pihne maestral - kot napovedano. Ni ga veliko, kakih 10 kts, a vseeno gre gor se glavno in prijetno naorcam do vhoda v Verudo. Genova gre dol, z glavnim pa ob nekaj vozlicih vetra vztrajam se do 14 pomola marine, kjer vseeno na hitro spustim jadro, in zvezem v domaci luki. Sledi obvezno pakiranje, pospravljanje in priprava barke na samotarjenje. Bye Dance, do naslednjic, kdaj to bo pa niti ne vem, ker se mi ze cez 14 dni zacne nekaj charterskih obveznosti (ce me prej covid ne pobere!)

P.s., zgodbe se ni cisto konec:

Ze na Y razmisljam, o pozitivnem PCRju, seveda me skrbi za zdravje (tako mlad pa spet vec nisem - nekako me pomirja, da nimam drugih zdravstvenih tezav in da sem v dobri fizicni kondiciji - ma vseeno…). Se mi pa tudi kar zdi, kaj bo na meji… tocno sem vedel, kaj se bo zgodilo!
Prideva, takoj povem, da imam pozitiven PCR test in da moram v karanteno. Gleda izzvid, ok - jebi ga. Pa mornarka? Ona ima pa negativnega. Gleda in vidi isti datum, isti Dom Zdravlja, ista ura - pa cel teden skupaj na barki? To pa ne bo slo, ker virus ne dela tako (pravi izkuseni unformirani policist, v prostem casu pa ljubiteljski infektolog) - sumi na ponareditev listin!! Vrtijo se telefoni, brska se po ‘neki platformi’, kjer se preverja istovetnost podatkov. Vmes groznje z kaznijo (da naj kar povem resnico!), zavrnitvijo vstopa v Slovenijo ipd. Po kakih 20 minutah le najdem se originalne racune v neki bundi in pokazem se to. Koncno se zadeve pomiriji in prijaznejsi od obeh prinese 10 dnevne karantenske odlocbe. Na karantenski odlocbi sicer pise, da NISEM predlozil ne negativnega ne pozitivnega potrdila in da imam karanteno, ker prihajam iz rizicnega (rdecega) obmocja. Samo speljem, adijo.

P.s.: od verjetne okuzbe je v casu pisanja tega zapisa minilo ze 6 ali celo 7 dni in nimam niti enega simptoma okuzbe (ne temperature, ne kaslja, ne utrujenosti, prejle sem prisel iz WCja in lahko zatrdim, da vonj se imam :smile:, govejo juho sem pa tudi prevec posolil - okus je se). Pridno bom sicer cepel doma se 7 dni in upal, da pri blazji obliki tudi ostane… Tako se mi za 6 mesecev vsaj MOCNO olajsa prehod cez mejo, kar v kopici charterskih tednov se posebej prav pride!

(Se to: v zadnih mesecih sem redno pizdil cez te teste (delal sem jih vsaj 12x, vedno za prehod meje). Sedaj ko pomislim, se mi je pa kar izslo in ni tako brezveze - glede na to, da nimam simptomov se danes ne bi vedel, da nosim virus - lahko bi okuzil prijatelje na sportu in obveznem pivu after, doma druzino, imel sem par fizicnih sestankov planiranih - mogoce bi naredil celo stalo).

2 všečka

Bi bilo zanimivo, če bi se mornarka čez kakšen teden še enkrat testirala. Ker na majhnem prostoru je možnost prenosa velika, po drugi strani pa traja nekaj dni (inkubacija) po prenosu, tako da je lahko samo timing issue.

Tak je plan - ob prvem znaku oz. najkasneje v petek.

Sem pa klical oba marinerota (in Olib in Ilovik) in nihce nima znakov (kao). Se vedno mislim, da je bila edina prava moznost v sredo zvecer, ceprav naj bi baje bilo 36ur po stiku prekratko za pozitiven test… To se malo sklada z vrednostmi CT ciklov (RdRp, E in N gen) manj kot 30 - kar naj bi nakazovalo (ce prav razumem) na zelo zacetno stanje okuzbe.

Obstaja mala moznost, da so na Rabu kaj zasusutrali z testi - ker PCR naj bi bil zelo zanesljiv!

LOL

A tale carinik pa ni glih bister a. Fakal bi pozitiven test :slight_smile:

Poznam kar nekaj ljudi ki so ziveli skupaj (v stanovanju, hisi etc.), niso mogli imet ne tesnega stika, pa drugi ni zbolel. Plus PCR se ne pomeni nujno da si ali da bos zbolel.

Zanimivo bi bilo imet to statistiko v bistvu, kolk ljudi ki so bili PCR pozitivni so dejansko zboleli, @Lure to ne obstaja a ne

Jaz sem bil v podobnih cevljih lani septembra – no, v cevljih mornarke, sicer. Moja punca je dobila pozitiven PCR, brez simptomov, random test ob prehodu meje. Ker sva bila na obisku pri starsih in prijateljih, bi se kljub previdnosti (maske, zunaj, ipd) lahko teoreticno okuzila, vendar “kje in od koga?!”. Panika in klicanje in sekiranje na kubik.
Nama je bila obema odrejena karantena in tudi meni testi do konca 3-tedenske (!) karantene – v nemciji so bili PCR testi zastonj in celo domov so nama jih prisli delat. No, in vsi moji testi so bili negativni, prav tako brez simptomov in nobenega okuzenega nikjer od kontaktov.

Moj zakljucek je, da vsak pozitiven PCR test se ni razlog za uzbuno. Testi vseeno niso 100% zanesljivi in cetudi bi bili, ocitno jih moramo vzeti z rezervo, ker so samo neka laboratorijska ugotovitev, da ni res, da nismo mogli zavreči možnosti, da je v grlu XY enot virusa. Seveda je boljse biti on the safe side in biti v karanteni, ker dejansko so cudna pota virusova.

Zelim vama cim manj skrbi ob tej golazni in se naprej brezsimptomatske dni.
Ce nic drugega imate zdaj vsaj propustnico da vas intelektualni biseri na meji vec ne bodo nadlegovali :smiley:

@igorl ne saj finta je bla v tem, da je mislil, da sva oba pozitivna, ampak njen (negativen) izvid sva pa ponaredila, ker si ne more privosciti karantene. Neki v tem stilu, saj nekak tud jaz nisem stekal, kaj hoce… :slight_smile:

Se vedno brez simptomov (mogoce malo utrujenosti, ampak to je lahko tudi spomladanska :wink: ), tako da upam, da bo slo tole res takole mimo brez kake zajebancije…

Pa da ne zaidemo cisto iz morske teme - eno za lepsi dan, spomini na Korculo:

Kje pa si v verudi,da si odvisen od plime in oseke? Cist na koncu zaliva? Mi smo na novem pomolu pod ribarsko. Lp

V Lucici Delfin (nasproti marine Veruda), tocno vis-a-vis 14 pomola, mislim da je se eden ali dva, potem je pa dizalica.

Tam na vasem novem pomolu pod ribarsko je pa vedno nekaj placa na koncu in zvezem in grem na pivo gor na teraso cakat, da je dovolj morja. Sicer je priblizno do konca aprila, potem nima vec veze - cca. pol leta je morja vedno dovolj.

Se mi je zdel,ja. Na pomolu pod ribarsko bo zmer plac,ker je en del namenjen krajsim postankom plovil. Mi smo bli prej na boji,kjer je zdej dovoljeno samo domacinom. Nam ni zal premika, na pomolu je kr super kar se dostopa tice in dostopnosti vode in stroma. Smo bli pa prbi na pomolu,tko da smo skrajno desno prot pomolu od bunarine. Lp