Jadralni YouTube kanali

(Luka Renko) #1

Sam sem občasno pogledal kar nekaj YouTube kanalov o jadranju, na koncu pa se mi zdijo spremljanja vredni predvsem tile:

Sailing Uma

Kika :haiti: in Dan :canada: sta kupila staro in poceni jadrnico Pearson 36 UMA, odstranila diesel motor in namestila električnega in potujeta po Karibih in opremljata barko za prečenje Atlantika in prihod v Sredozemlje. Zelo dobri posnetki in montaža, predvsem pa veliko uporabnih informacij o vzdrževanju barke.

RAN Sailing

Malin in Johan iz :sweden: potujeta na aluminijasti, po meri narejeni 40 čeveljski jadrnici RAN - začela na Švedskem, prečila Atlantik, Karibi, Panama, Hawaii, trenutno pa Aljaska. Johan je tudi mojster in ogromno popravil opravi sam (recimo generalka na motorju).

Sailing Emerald Steel

Suzie in Jules iz :us: sta leta 1985 sama začela graditi svojo železno 36 čeveljsko jadrnico Emerald Steel. Prvih nekaj posnetkov narejenih iz starih slik in pripovedjo o gradnji je res zanimivih. Kasneje pa predstavita življenje jadralskih popotnikov (cruisers, live-aboard) na zelo realističen način, saj imata ogromno izkušenj in sta začela mnogo pred ostalimi YT vlogerji (30+ let) in zadeve opisujeta na zelo realističen način (in ne samo idealizirano življenje na barkah).

Kaj pa vi spremljate in zakaj?

1 všeček
#2

Tale single-handed jadra med USA in Karibi - zanimivost je, da nima motorja (in je poln fint kako pristajat, vezat, in generalno plut brez ropotala…)

Francoz, ki zna anglesko (ali pa ima podnapise). Posebnost: 8m barka, iz Francije cez Atlantik, sedaj Karibi (mislim pa da objavlja s kakim letom zamude)

Nemec preko Atlantika, single-handed. Posebnost: stock bavaria 32.

Ex-military pilot, sedaj v penzionu jadra. Zelo rad ga gledam, ker je tak down-to-the earth in se sproti uci ter tudi kupuje raznorazne jadralske gadgete in jih preizkusa (recimo nastavke za vezanje vrvi na pontone itd).

2 všečka
(Franjo Antončič) #3

Jaz pa gledam tega modela, kupil lesenjačo za 1 dolar in jo bo generalno obnovil.

No ja pa Alexa tudi spremljam

2 všečka
(Luka Renko) #4

Sem jih našel ko sem začel iskati LiFePO4 baterije - zelo natančno obdelata elektriko, water-maker…

1 všeček
#5

Super kanal. Dolga prečenja, veliko znanja o vzdrževanju barke, potapljanje, prijazna ekipa, dobra produkcija …

1 všeček
#6

Jaz osebno najbolj podrobno spremljam Sailing Uma, medtem, ko so mi iz SV Delos res face, a jih spremljam bolj za nazaj, in še to ne redno.
Zaradi družine mi je zanimiva Avstralska družina

In seveda za nas ki radi kaj postorimo sami, (oziroma bi radi) mi je eden boljših kanalov


Je pa teh kanalov danes malo morje. In jih je veliko katere se splača pogledati vsaj občasno. (lokacija, tema, DIY,…)

1 všeček
#7

Tudi, kar nekaj DIY rešitev

Tadva sem spremljal praktično od začetka in sta tudi zanimiva, vendar jima redno ne sledim več.

1 všeček