Grško poletje 2018 - Jugo zahodni Peloponez

#1

Peloponez 2018

Pripenjam kratek povzetek poti, ter kje se najesti in napolniti ladijsko shrambo na našem jadranju od Preveze do skrajne JV tocke mogočnega polotoka Peloponez.
Opisi se v večini zgolj za naš južni del poti ker je bilo o Ionskem morju že veliko napisanega. Pluli smo z družinsko 12m jadrnico, ki jo imamo že drugo sezono v Ionskem morju.
V posadki sta bila polek kapitana in admiralke še velika ter resna in majhna ter navita hčerka.
V načrtu smo imeli predvsem da se bomo lepo imeli, ne prevec hiteli ter uživali vse kar nam bo dala grška mati narava.
Prepluli smo 600NM, ter porabili 250l nafte. Za priveze smo v 6 tednih porabili 120€. Vetra in valov smo na poti na jug imeli v izobilju, nazaj grede pa smo razdalje velikokrat premagovali z jutranjim motoriranjem, da smo se izognili valovom ter vetru v premec.

Večino nasvetov kako preživeti v teh krajih nam je podelil g.Žvanut, ki skupaj s soprogo ustvarja blog https://zvanutbp.blogspot.si/
Priporočamo tudi ogled YouTube serije


Restavaracije smo večino izbirali s pomočjo Tripadvisorja ter našega instinkta, vetrove in vreme smo spremljali na Android aplikaciji WINDY ter na hcmr.gr

Preveza

Mestni privez 7€ na noč brez vode in elektrike, ki se plača posebaj. Nakupujemo v trgovini Polis, ki ima brezplačno dostavo na barko, zelenjavo pa pri zelenjavarki nasproti Polisa. Giros pita je najboljša pri Elvisu, riba pa dokaj ugodna in dobra na gostilniški aveniji v taverni Filippas.

Sivota - sidro

Imajo nekaj privezov od gostincev, ki so brezplačni in dva novejša od Italijanov, kjer se za privez plačuje cca 35€
trgovina je bolj za nujno nabavo, ponudba restavracij pa je široka.

Fiskardo - Kefalonija

Sidro direkt pred mestom za dvo urni postanek, ki je precej razburilo kapitana trajekta, čeprav je imel še dovolj prostora.
Zelo turistično mesto in nekaj višje cene. Privez se baje plača, čeprav na našem spomladanskem obisku istega mesta ni nihče prišel po plačilo.

Poros - Kefalonija

Privez z vodo 13,70€ in na robu pristanišča edinstven bar v skalah. OK trgovina čez hrib 10minut v mestu.
Precej dobro založen mesar z zelo moderno trgovino, ter sadjar na začetku mesta nasproti otroških igral, kjer je potrebno vedno “zatežiti” za robo od zadaj.
Naknadno pa smo še izvedeli, da imajo v mestecu še trgovino z izredno ponudbo igrač Playmobil, kar nas je precej presenetilo, glede na ostalo ponudbo mesta.

Nikolaos - Zakynthos

Gostilna Dimitris, kjer se baje ustavijo vsi Slovenci ki so v Ionih. Imajo tudi gorivo, ter brezplačno vodo, ki pa je bila lani slana.V vasici je trgovina za zasilno nabavo z zasoljenimi cenami. V bližini je obvezen ogled “Blue caves”, možno tudi z dingijem iz pristanišča, večina pa nas iz tega pristanišca odrine tudi v najbolj fotografirano grško plažo “Shipwreck beach”.

Katakolon - Peloponez

Privez 10€, cene v mestu zasoljene na račun gostov iz križark. Ko križarke odrinejo se mesto prelevi v mesto duhov.
Približno solidna trgovina je 1km iz centra ob želežniški progi. Nazaj grede smo bili zasidrani desno od mesta, težava so le veliki in množični klobuki ki onemogočajo plavanje in so stalno prisotni. Iz mesta vozi vlak za ogled Olympie, lahko pa se jo ogleda tudi z Taxijem, za precej zasoljenih 120€. Smo jo preskočili.

Kiparissia - Peloponez

Privez na rivi se ne plačuje, voda je dostopna. 1km nad pristaniščem je mestno jedro, kjer je na voljo vse po relativno ugodnih cenah, ker v tem kraju ni veliko turistov.
V pristanišču naj bi bilo nekaj želv, ki jih mi nismo videli, smo pa med pristajanjem opazili Manto/Skata premera vec kot 1m
V mestu je možno najeti avto za 50€/dan za ogled Olympie ali notranjosti polotoka.

Zaliv Navarinou - Peloponez

Sidranje na skrajnem severu na lepi prostrani peščeni plaži, kjer je le peščica turistov. Od tu je 20 min hoje do prelepe in edinstvene plaže Voidhokoilia ter Nestorjeve jame (se splača).

Finakunda - Peloponez

Sidranje pred peščeno plažo, desno od pristanišča. Na pomolu je na voljo tudi voda, vendar se tam praktično ni možno vezati z jadrnico naše velikosti. Turistično mesto z dovolj široko ponudbo in ne preveč visokimi cenami.

Mezapo - Peloponez

Slikovita vasica, vendar precej neprimerna za sidranje ob močnem NW, ker precej ziba.
Priporočam hiter postanek in potem pot naprej. Sidranje je precej težavno ker je pod mestom luknja/globel premera 10m, kjer se nam je zataknilo sidro.

Yerolimena - Peloponez

Sidranje pred mestom v 3m globine, čisto na koncu zaliva. Mestece je izredno lepo urejeno ter slikovito. Trgovina je, vendar ponudba ni pretirana. Odkrili pa smo odličen grški zajtrk v Hotelu Kyrimai na koncu vasi.

Yithion - Peloponez

Kar veliko mestece, ki ni prevec turistično. Privez z elektriko in vodo, ki pa ga ni možno plačati, če prideš v soboto ali nedeljo, ker je mestna hiša zaprta.
Trgovina naj bi bila bogato založena, vendar v času našega obiska zaprta. V soboto je odprta do 18h, v nedeljo pa sploh ne delajo. Želeli smo še nafto, vendar dostave nismo priklicali.
V tem mestu vlada precej birokratski PORT POLICE, pri katerem se je potrebno obvezno zglasiti takoj po pristanku ter v času pristanka imeti prižgano VHF postajo na kanalu 12.
Na pomolu imajo že kar nekaj plovil ki so jih zaplenili, zaradi kakšne napake v dokumentih. Ob našem obisku so zadržali francosko družino, ki si je sposodila jadrnico od prijatelja, uradniki pa so jih zadržali zaradi črnega čarterja in lastnika globili za 50.000€
Najedli smo se v super eko lokalni restavaraciji O!live, kjer je vse eko in smo med drugim jedli FAVO v pireju.
Obiskali smo še polotok na robu mesta kjer smo si ogledali svetilnik in cerkev. Ker so jo ravno okrasili in so se začeli zbirati svatje z ženinom smo počakali še nevesto in bili del grške poroke ko pa so začeli jesti in piti smo pobegnili.

Zaliv Frangos - otok Elafonisos

…slika pove več kot 1000besed…
Žal pa so bili ponoci valovi 90° iz smeri vetra, tako da nas je celo noč zibalo kot v lunaparku. Kljub želji da tu ostanemo še en dan smo takoj zjutraj dvignili sidro. Na obali je OK restavracija z zmernimi cenami, kar je presenetljivo za tako turistično destinacijo.

Porto Kayio - Peloponez

Slikovit zaliv, kjer NW piha malo bolj kot si bi lahko zmatran jadralec želel. V zalivu je prostora za nekaj plovil na sidru.
Restavaracije, ki živijo od turizma pa so daleč pod grškim povprečjem. Izredno slabo znanje angleščine, relativno visoke cene ter katastrofalna postrežba, saj so nam glavne jedi prinašali v 10 minutnem razmaku. Bili smo v dveh restavaracijah in v obeh so bili zapleti pri računu, zato smo zaliv poimenovali kar “Pirate bay”. Trgovine v mestu ni.

Limeni - Peloponez

Majhno turistično mestece s precej velikim izborom restavaracij, vendar brez trgovine. Najbližja je čez zaliv ali v mestu na hribu nad njim. Obe precej daleč če si peš.
Pred mestom je sidrišče za 3-4 jadrnice. Če piha močan NW, ni primerno. Večerjali smo v restavarciji I oka, ki je bila ravno na sveže odprta in so se za nas še posebaj potrudili. V ponudbi imajo grško klasično kuhinjo na sodoben način, cene sprejemljive.

Kalamata - Peloponez

Privez v marini 42€. Marin mojstri so precej poslovni saj uredijo ugodno nafto, napolnijo plin ter njihove žene operejo perilo (vse pod ugodno). Mesto je zelo pristaniško brez turizma, kjer občutek varnosti ni najboljši.
Ponudbe in trgovin za nabavo je veliko, cene zmerne. Za našo prehrano pa je poskrbela restavaracija SEF, ki ima po nasvetu domačinov najboljši giros daleč naokoli. V bližini marine je tudi izredna kitajska trgovina z zanimivo ponudbo vsega kar si lahko zamisliš. V ponudbi imajo vse od oblačil, ribjih vab, polnilcev za telefone do loparčkov za komarje,…

Koroni - Peloponez

Majhno turistično mestece z krasno trdnjavo nad mestom. Prespali smo na sidru pred mestom, kjer pa nas je pošteno zibalo celo noc. V mestu je veliko restavaracij ter ena precej spodobna trgovina.

Methoni - Peloponez

Precej oblegano turistično mesto z veliko restavracijami ter stolpom iz turških časov, ki je skrbel za nadzor prometa okoli Peloponeza. Vzodno od mesta je veliko sidrišče z nizko vodo, kjer sidro dobro prime, NW pa je precej močan.

…po skoku na Zakynthos pa je sledilo še nekaj dnevno turistično poležavanje v Ionskem morju.

4 všečke