Grčija: nove takse za plovila (TEPAI)


Takse naj bi bile uvedene z 2. aprilom, pa zaenkrat še ni kaj dosti informacij.

Noonsite je naredil intervju z angleškim Cruising Association, ki podrobneje spremlja dogajanje: intervju.

Se mi zdi da na Hrvaškem znajo bolj na hitro take zadeve uvest in poračunat. :money_mouth_face:

1 všeček

Objavili so FAQ v angleščini:
https://www.aade.gr/polites/etepai

2 všečka

Daleč so še od Hrvaške, tako pri prijemih kot pri zneskih :wink:

Zanimiv skok iz 12.00m (33€) na 12.01m (96.08€) - kar drag tisti centimeter čez… :sweat_smile:

Pri 12+ metrih in celem letu so kar na nivoju :croatia:, do 12m in po mesecih je pa znosno.

Takse niso začeli zaračunavati, ker jim ni delal sistem. Zdaj pa pravijo, da bodo začeli jutri.. :frowning:

V petek je Bogdan želel urediti prijavo na kapitaniji v Levkasu, pa je sistem deloval, vendar ni šla prijava skozi.

Uradni status je, da je prijava obvezna in da bo sistem že deloval…

Tole je objavil Primož na FB in je dovolil, da objavimo tukaj:

No pa smo prišli tako daleč, da se je potepanje po grških vodah malce zakompliciralo in podražilo. Taksa za uporabnike plovil za rekreativno rabo (Recreational and Daily Tour Cruise Ships Fee -TEPAI), ki je bila sprejeta leta 2014, je bila po večkratnih odlogih in cenovnih prilagajanjih po petih letih zares dokončno uvedena 9.5.2019. Čeprav se tako jahtaši - obvezniki za plačilo, kot tudi nadzorni organi še učijo in se hrošči v elektronskih aplikacijah sproti popravljajo, sedaj ni več umika ali izmikanja.

V praksi izgleda izvajanje tako, da upravni organi (kapitanija, davčna uprava in carina) ne izdajo ali potrdijo nobenega dokumenta dokler TEPAI taksa ni plačana, kar pomeni, da plovilo ne sme pluti.

Taksa se nanaša tudi na izletniške ladje in plovila v čarterju, čeprav bodo večinoma obvezniki za plačilo lastniki plovil, ki Grčijo obiščejo s svojo barko ali pa jo imajo tam celo leto.

Takso TEPAI morajo plačati vsa plovila za privatno rabo daljša od 7m, ne glede na zastavo pod katero plujejo. Obstajajo sicer izjeme, kot so plovila s potrdilom o tradicionalni gradnji, zasežena plovila, nesposobna za plovbo ipd. Taksa se izračunava glede na dolžino plovila in število polnih mesecev uporabe. In obstajajo popusti, n.pr. 10% za plovila, ki plačajo za celo leto vnaprej, 20% za tista, ki imajo letni privez v grških marinah in so daljša od 12m ter še dodatno, če opravljajo gospodarsko dejavnost.

Ponovimo kaj vse mora imeti privatni uporabnik plovila, ki želi pluti v Grčiji? Če pozabimo dodatne obveznosti, ki mučijo yachtije z registracijo bark ali potnim listom izven EU ali schengenskega območja, se mora Slovenec z v EU registrirano barko ob prihodu v prvo vstopno pristanišče (Port of Entry) prijaviti na kapitaniji - Port Police (strošek ca. 15€), hkrati potrditi spisek posadke in pridobiti (če ga še nima) grško plovno dovoljenje DEKPA (Dokument za promet z rekreacijskim plovilom), ki stane 30€. Pri tem je treba pokazati: veljavni Vpisni list čolna, obvezno zavarovanje za škodo povzročeno tretjim osebam in onesnaženje morja v grškem jeziku ter osebne dokumente članov posadke. Včasih zahtevajo tudi Izpit za voditelja čolna ali podobno potrdilo o usposobljenosti.

DEKPA je dokument neobičajnega formata in velja več let, vendar se mora (brezplačno) letno potrjevati. Če rok preteče se spet plača taksa 30€. To je najbolj zveličaven dokument pri plovbi po Grčiji, povsod ga zahtevajo. Kaj piše v njem lahko samo ugibate, razen če znate grško. Podobno kot Grki debelo gledajo naš Vpisni list za čoln, ki je samo v slovenščini in si razen pristaniških oblasti v KP, IZ in PI, drugod po svetu z njim ne morejo veliko pomagati. Plovbo v Grčiji brez DEKP-e ali s pretečenim rokom si boste privoščili samo enkrat. Poleg visoke kazni, se vam v bolj rigoroznih kapitanijah, kot je n.pr. Gythio na Peloponezu lahko primeri, da vam (začasno) zasežejo barko.

Sedaj se je pred ta postopek na kapitaniji postavila še taksa TEPAI oziroma eTEPAI, ker se ureja elektronsko. Ni ji mogoče uiti, saj mora biti plačana pred vstopom ali najkasneje ob vstopu plovila v grške vode. Šele potem vam portpolicisti smejo urejati ostale dokumente za plovbo.

Kontrolo plačila TEPAI takse lahko izvajajo posamično kapitanije, davčna uprava in carina ali pa skupne kontrole. Če ugotovijo, da je plovilo bilo v grških vodah, taksa pa ni bila plačana, sledi kazen in plačilo takse za nazaj. Kazni so odvisne od dolžine plovila, začnejo se pri 300€.

Elektronska izvedba plačila takse TEPAI naj bi poenostavila uporabo. To drži za davkarijo, pomeni pa pravo muko za obveznike plačila. V teoriji, ki jo znajo na pamet na kapitanijah in je opisana v letaku, iz katerega je razvidna tudi višina takse, je vse jasno, izvedba je pa komplicirana. Postopek se izvaja na spletni strani grške Agencije za javne prihodke in pripelje do pridobitve enkratne 20-mestne plačilne kode imenovane »e-Paravolo«, ki mora biti navedena na plačilu. Samega plačila takse ni možno izvesti online, niti na kapitaniji, temveč le v določenih plačilnih institucijah in iz tujine.

Postopek za plačilo takse eTEPAI

Postopek za plačilo takse eTEPAI poteka v dveh delih. Najprej se morate registrirati kot uporabnik, da boste v naslednjem koraku (in naslednja leta) na svojem uporabniškem računu lahko izračunavali in pridobivali enkratno plačilno kodo e-Paravolo za plačilo takse, kot tudi za plačilo možnih kazni. Vsa pojasnila o taksi naj bi bila med pogostimi vprašanji.

Registracija uporabnika:

odprete spletno stran in z gumbom »ETEPAI LOGIN« pridete na podstran , kjer najprej preklopite na angleški jezik. Tu z malim modrim gumbom »Register« začnete postopek registracije za uporabnika. Posebnost je polje »Password«, ki mora imeti vsaj 8 mest, velike, male črke in številke ter polje »Documentation«, ki pomeni pri Grkih potni list ali osebo izkaznico. Dobro si zapomnite ali zapišite kaj ste vpisali, ker boste to kasneje in naslednja leta spet potrebovali za prijavo.

Na koncu dobite po elektronski pošti sporočilo, s katerega potrditvijo se postopek registracije zaključi in aktivira vaš uporabniški račun. Označen je s 16-mestno uporabniško kodo, ki se začne z registrsko št. plovila.

Zahtevek za enkratno plačilno kodo »e-Paravolo«:

Ko ste uspešno registrirani se na isti podstrani prijavljate preko večjega modrega gumba »Log In for eTEPAI Users« in vnašate zahtevek(ke) pod »New Application« za konkreten primer plovbe. Prijavljanje, potem, ko ste že registrirani je zahtevnejše, kot smo navajeni. Za pomoč pri postopku pridobivanja plačilne kode so napisali priročnik.

Znesek takse se sproti računa na osnovi podatkov o trajanju plovbe in načinu uporabe in možnih popustih. Na koncu postopka najdete gumb za izpis zahtevka in 20-mestne »eParavolo« kode. Poleg tega boste Obvestilo o zahtevku in kodi kot PDF dokumenta prejeli na podani elektronski naslov.

Vplačilo takse eTEPAI:

Z natisnjenim obrazcem - kje ga boste natisnili, če nimate tiskalnika na barki - je dobro vprašanje (kapitanija vas pošlje v internetno kavarno) greste na plačilno mesto (izbrane banke so navedene v FAQ pod 10.3), kjer poravnate zahtevani znesek v gotovini ali pa s kartico grške banke. Plačilo na kapitaniji ni možno, razen v primerih, ko online aplikacija eTEPAI ne deluje.

Navodilo za plačilo iz tujine je v FAQ pod tč. 10.6. Izkušenj s tem ni. Slovenija spada v SEPA sistem, iz držav izven EU gre preko SWIFt-a. Potrdilo mora vsekakor biti v »hard« obliki, potrjeno s strani banke. PDF-om na pametnem telefonu ali izpisom, ki jih lahko naredite sami z računalnika uradniki ne verjamejo. Na kapitanijah namreč nimajo vpogleda v TRR njihove agencije za javne prihodke in verjamejo le tistemu kar vidijo in lahko kopirajo.

S potrdilom o plačilu takse TEPAI, na katerem je vidna koda e-Paravolo ste zmagali in pridobili vstopnico za ostale postopke na kapitaniji. To potrdilo in izpis kode e-Paravolo morate med plovbo imeti na plovilu.

Nekaj posebnosti o vnosu podatkov:

Vse, razen plačila in gore podatkov, je nekoliko podobno pridobivanju hrvaške »ribolovne dozvole«. Večkrat boste morali vnašati iste podatke, mnogo osebnih. Enkrat kot lastnik, drugič kot uporabnik plovila, tretjič kot garant plačila (Responsible person) za takso in možne kazni. Pri tem morate paziti, da ne zaidete na polja firme ali oseb, ki imajo grško davčno številko (TIN =Tax Ident. Nr), razen, če jo imate seveda. V tem primeru vam bo prihranjeno navajanje imena očeta in matere. Pri malih plovilih vam ni treba n.pr. vpisovati IMO številke ali Small Vessel Register Nr., izognite se prekrškom (Infringement). Smiselno je večkrat klikniti na »Temporary Submit«, da ugotovite, katero polje še ni izpolnjeno in na koncu »Submit«. Zaradi velike količine podatkov, je bolj priporočljivo prijavo delati na večjem ekranu kot na pametnem telefonu. Včasih je potrebno malo potrpljenja, da se vnešeni podatki izmenjajo in premeljejo.

Glede obdobja uporabe plovila v grških vodah lahko izberete najmanj en koledarski mesec (n.pr.maj, lahko odkljukate katerekoli mesece n.pr. maj, september in oktober, če junija in julija ne boste pluli…). Če ne veste kako dolgo boste pluli po grškem morju, lahko naredite ob koncu vsakega meseca spet nov zahtevek za naslednji mesec in plačajte najkasneje 4. v naslednjem mesecu!

Če pride plovilo v Grčijo med mesecem se plača taksa za polni tekoči mesec. Plačanih in neizkoriščenih mesecev ni mogoče refundirati ali prenašati v drugo leto.

Praktični napotki:

Smiselno je planirati plovbo v Grčiji tako, da se uradno vpluje prve dni meseca in ne ob koncu, ker bi morali za samo par dni plovbe plačati takso za cel mesec. Odplujete pa lahko do 3 dni po koncu meseca za katerega je taksa plačana. Verjetno vas na najsevernejših otokih Othoniju ali Erikoussi, ki nista »port of entry« ne bo nihče preganjal, če boste pripluli prezgodaj in počakali kakšen dan, potem pa odpluli na prijavo vstopa. Kam? Najbolje tja, kjer ni daleč od kapitanije do banke in ni gneče. Raje Paxos kot Krf ali Gouvia, morda celo Levkas ali Preveza.

Nejasno je še, kako se ve, da niste (več) pluli v grških vodah, oz. kdaj ste odšli? Ker DEKPA velja 1 leto in se niste odjavili (to nihče ne zahteva!) se lahko smatra, da ste pluli in boste prihodnjič najprej plačali kazen in TEPAI za nazaj. Posreden dokaz je lahko Spisek posadke potrjen v drugi državi.

Nejasno je tudi, kako se dokazuje, da barka ne pluje, če je n.pr. na suhem v marini, ali je potrebno dokumente čolna deponirati pri kapitaniji? Se bodo izgubili? V FAQ piše, da barka na vrtu poleg počitniške hiše ni v vodi in zato takse za plovbo ni treba plačati. Za letni popust se ve, da ga mora »odobriti« pristaniška uprava. Marsikaj se bo še sproti razjasnilo in poenostavilo. Prvi dan itak nič ni bilo izvedljivo, nato pa so objavili, da bodo tri dni »šraufali« program, v banki uslužbenec 5 dni po začetku veljavnosti ni mogel vnesti plačilne kode in slovenske tel. številke.

In najpomembnejše. Z zgoraj opisanim postopkom registracije in pridobivanja plačilne kode se je pred odhodom na plovbo najbolje spopasti v miru domačega naslanjača na velikem ekranu kot del priprave na plovbo. Na pot odidite z natisnjenim izpisom kode in izračuna takse v več izvodih, za vsak slučaj, če v prvi banki plačilo ne bo »šlo skozi«, kot se je primerilo avtorju tega zapisa.

Lahko pa malce tvegate in s potrdilom plačila domače banke vsaj v angleščini, če ne že v grščini, uveljavljate svoj prav na grški kapitaniji…

Samo prepošiljam napotke Slovenskih morjeplovcev po Grčiji, mogoče komu pride prav.

1 všeček

Tukaj http://gregorcampa.blogspot.com/
Oz. se bolj natancno tukaj moje Morje: ETEPAI-27888041195907290003-DEKPA in 36 stC
je opisana konkretna izkusnja s to novo grsko birokracijo.
Ocitno je kar pestro.
Predvsem pa je zanimiv podatek, da lahko placas preko spletne banke.

1 všeček