Fojlanje pri nas

Kar nekaj nas je, ki se po slovenskem morju že preganjamo v svetu tišine z večkratno hitrostjo vetra.
V želji, da bi nas bilo še več, odpiram tale post:)
Delimo nasvete, poročila iz jadranj in izkušnje, lahko se celo dogovorimo za testno vožnjo!

V tem trenutku so v Sloveniji 4je Mothi in dva Waszpa. Smo luštna združba in jadramo več, kot smo kadarkoli do sedaj, na treningih se nam pridružijo tudi jadralci iz okoliških držav (eden tak bo od 15.-17. marca v JK Pirat)

Tukaj so še kitefoilerji in windfoilerji in vsak si lahko hitro najde način letenja, ki mu je najbližje in mu najbolj ustreza.

Moje sanje so, da imamo nekoč močno lastno floto, ki lahko štarta na vsaki regati, ki se odvija v našem morju!

Naj se debata prične!

1 všeček

Me veseli, da ste fojlarji prišli na forum in upam, da v prihodnost jadranja spravite še več jadralcev.

Mene sicer zelo mika, mi pa deluje Moth/Waspz kar precej adrenalinsko in zahtevno, saj moraš biti kar malo atleta, da obvladaš postavljanje teže na enem foilu. Ali se motim? Za kakšno težo “posadke” sploh je en Moth ali Waspz?
Se mi zdi da bi bil kakšen katamaran tipa Hobbie Cat ali A-class s foili lažji za začetnika.

Med letom ni težav, voda je gost medij in ko so hitrosti dovolj velike za poletanje, horizontalni foil nudi dovolj prečne stabilnosti, da barka postane “trda” in stabilna. Stabilnost foila je celo tako zelo velika, da (ponavadi v fazi pojalabande) prečiš bum, ko je profil jadra obrnjen še v staro smer.
Učna krivulja za aktivnega jadralca je strma, najprej je treba obvladati ravnotežje barke v izpodrivnem načinu. takrat je najbolj nestabilna. Prednost tu imajo jadralci dingijev in skifov (meni je 49er tu največ pomagal), ki jo s svojimi agilnimi gibi hitro ukrotijo. Jadralci katamaranov ali pa potovalnih jadrnic znajo biti tu veliko bolj “leseni”:slight_smile: To fazo privajanja je najbolje opraviti v vetru z jakostjo med 6-8vozlov.
Za poletanje pa je potrebno poznati malo fizikalnega ozadja, se seznaniti s kontrolami s katero barka uravnava višino leta in sistem razumeti. Vendar se za spoznavni polet vse skupaj da razložiti med časom same priprave barke na jadranje. Za prvi polet je priporočljiv veter med 10 in 12 vozli, ko se na jadro že da nasloniti in barka lažje pridobi vzletno hitrost. Potem gre vse hitro! Iz 8 vozlov vzletne hitrosti le-ta skokovito naraste na 15, ko se barka otrese vodnega upora in škoto je treba hitro zategniti, saj se navidezni veter postavi čisto od spredaj.


Kdor je celo življenje rezal valove, nabijal v njih s premcem in odrival vodo s trupom barke, se bo sedaj počutil, kot da lebdi na leteči preprogi. Barka se umiri in po tem ni nikoli več isto!

1 všeček

Sem opazil, da na Facebookup obstaja WASPZ Adria.

Res je! Trenutno imamo na posodo evropsko testno barko, tukaj bo še celo pomlad, za podaljšanje pa se še pogovarjamo…

Ker me je @Luche vzpodbudil, sem začel malo raziskovati kaj vse že obstaja na trgu in sem začel dodajati tukaj: Foiling jadrnice