Foiling jadrnice

foiling
(Luka Renko) #1

@Luche me je z temo Fojlanje pri nas vzpodbudil, da sem malo bolj začel gledati ponudbo foling jadrnic.

Za začetek si zasluži mesto Moth

Fojlanje pri nas
(Luka Renko) #2

WASPZ je izpeljanka iz Moth in je prava One Design klasa, ki ima zelo veliko priljubljenost.

(Luka Renko) #3

Beneteau Figaro 3 je prva enotrupna serijska one-design jadrnica. Po posnetkih, bi rekel da to ni ravno letenje ampak malo pomaga pri zmanjšanju upora, podobno kot imajo na IMOCA 60 klasi v Vendee Globe.

(Luka Renko) #4

Wilson-Marqinez 69f že izgleda malo bolj strupen enotrupec. S svojimi 7 metri omogoča letenje trem jadralcem.(Luka Renko) #5

Flying Mantis je karbonski trimaran, izgleda kot izpeljanka iz Moth z dodatnima trupoma.

#6

Tole me mal zjebe :sunglasses:

  • Optimum Skipper Weight: 60-80 Kg.
(Luka Renko) #7

Nisi edini. Moraš gledat tisto za tri, pol pa sam voziš. :slight_smile:

1 všeček
(Luka Tomori) #8

WASZP je ravnokar spremenil pravila klase in povečal razpon glavnega foila. To omogoča večje teže jadralcev in pa poletanje že v vetru hitrosti 8 vozlov. Tudi v Mothu so foili napredovali toliko, da so fantje z 95 kilami zelo kompetitivni, hitrost poletanja pa se je znižala na 5kt. Ko pa barka enkrat poleti, ji hitrost naraste na dvojno hitrost vetra in tako lahko leti tudi skozi luknje, kjer je voda kot olje!

(Luka Renko) #9

Pa še ena primerjava, tokrat s kajtom na fojlih

(Štefan) #10

Sam sem bil zelo vroč za nakup Figaro 3, vendar tisti ki so že jadrali na njej pravijo, da je “sweet point” zelo ozek, izven njega pa foili povzročajo le upor in ves čas pa dodatno nepreglednost komand, zasedajo prostor in več ali manj komplicirajo vse stvari. Torej zaenkrat le za “supermane”, ki bodo le v ozkem področju zmožni izkoristiti prednosti te izvedbe, je pa verjetno korak v pravo smer.

1 všeček
(Luka Renko) #11

A kolege pri Seascape pa ne bi mogel prepričati, da ti dajo fojle na 24ko? :slight_smile:

(Štefan) #12

Figaro 3 sem že skor kupil, je bila cena 149k€, vendar se je bolje držat prakse, da najprej počakaš, da se prebolijo »otroške bolezni«, pa potem uživaš dozorel sadež.

V Izoli ima en mislim da Avstrijec zelo podobno cca.9m karbonsko barko s stabilizacijskimi foili, vendar smo jo na Barcolani gladko gazili.

LPŠ