Chioggia, Benetke in nasedanje pri Lignanu

Iz Riminija nas je v soboto zjutraj prvih nekaj ur pospremil zahodnik, potem pa smo se dopoldne srečali z vzhodnikom, ki se je krepil in vztrajal do večera.


To je spremljevalna tema objave na https://www.tepes.info/2022/04/22/chioggia-benetke-in-lignano/
1 všeček

@mirante KOnec dober, vse dobro, pa čeprav vem da tole boli. A ta predzadnja slika je tam kjer si nasedel? Kje točno se je to zgodilo?

Fotko nasedle barke je naredila moja posadka z obale v Lignanu, ko sem čakal, da se s plimo voda dvigne. Nasedli smo v plovnem kanalu, ki je levo in desno označen z lesenimi stebri. Kanala najbrž že nekaj časa niso očistili oz. poglobili.
Pot se je za nas končala v mivki 500 m pred marino oz. svetilnikom na rtu. Ko smo se ponoči poskušali reševati z motorjem, jadri in nagibom barke, so nas veter in valovi zanašali v še bolj plitvo vodo ob robu kanala, zato smo spustili sidro. Kobilica in krmilo sta se potem pogreznila v pesek ter blato na dnu in barka se je postavila pokonci.
Torej, plovni kanal je trenutno za jadrnice prehoden le ob vzhodnem robu tik ob stebrih, pa tudi tam ob odhodu na nekaj mestih ni bilo veliko vode pod kobilico.

Ajoj, tole pa ni fajn brati. Je pa poučno.
Zgleda se sipine precej hitreje spreminjajo, kot bi človek pričakoval.
Samo da si rešil :wink:
Drugače pa lep zapis.