Betonske sanje - dokumentarni film


V torek, 25.2.2020 ob 20:45 bo na TV SLO 1 predvajan dokumentatni film Betonske sanje:

Dokumentarni film o sanjah in realnosti. O gradnji ladij na slovenskih dvoriščih.

Kakšno ceno plačujejo tisti, ki so se lotili ultimativnih sanj svoje dobe? Kako se danes spopadajo z zapuščino svojih življenjskih odločitev, težo sanj, ki zdaj, kot kosi betona, ležijo na njihovih dvoriščih? V filmu Betonske sanje se režiser in scenarist Urban Zorko, fasciniran nad ambicijami, ki nas ženejo, poda na krove in vrtove … V življenja tistih, ki so si upali zapluti na pot svojih sanj in se lotili gradnje ene največjih amaterskih ambicij svojega časa - svoje lastne ladje.

Pogovor z avtorjem filma:

3 všečke

Za tiste, ki so zamudili, si lahko pogledate posnetek:

1 všeček

Ojla…

Res je, videli smo mnoge, ki so delali betonske jadrnice na svojih dvoriščih. Če se prav spomnim, pobudnik te ideje je pri nas bila zagrebška revija “Sam svoj majstor”. Po mesecih in letih brušenja betona na svojih hišnih dvoriščih, so mnogi samograditelji te samogradnje prej ali slej spremenili v kup starega betona.

Kot spomin na te čase, poznam samo eno betonsko jadrnico, ki ponosno pluje po severno jadranskih vodah… In to zelo, zelo uspešno. Najbrž je to zato, ker je njen lastnik nadvse vešč in spretnih rok ter dobro obvlada raznorazno orodje.

Pozdrav
Zlatko

1 všeček

Lep in malo žalosten film. Vse te jadrnice, ki ne bojo nikoli zaplule.
Sicer pa, ko sem sam se namenil svojo jadrnico imeti sem tudi najprej o samogradnji razmišljal. Še dobro, da mi je en izkušen mornar to izbil iz glave. Je rekel, da je bolje kupiti še tako slabo ohranjeno jadrnico, kot pa novo graditi v lastni režiji. Pa sem ga poslušal in kupil staro jadrnico, ki sem jo in jo še vedno popravljam, vendar z njo plujem že od prvega dne ko sem jo kupil.

1 všeček