Antigva in Barbuda

Po dobrih 7 mesecih jadranja iz domačega Portoroža, se prilagajava na življenje na Karibih. Najina sidrišča so tokrat okoli otokov Antigva in Barbuda. Prijavo sva naredila v English harbourju, od naju niso zahtevali nobenega potrdila glede cepljenosti Covida ali testa, nama pa je inšpektor za zdravstvo izmeril temperaturo. Plačala sva 77 eur vstopnih taks in se lahko zadrživa na omenjenem območju do 1 meseca. Navaditi se je potrebno, da se zopet vozijo po levi strani, saj spada pod angleško kolonijo. Nekatere zgradbe so grajene po angleškem stilu se pravi z opekami, vsake toliko pa je možno videti tudi tipične angleške rdeče telefonske govorilnice. Tukaj najdemo tudi dve marini, v katerih so vezane predvsem super jahte. Na enem izmed pomolu je vezana tudi ena izmed najhitrejših jadrnic, ki pluje pod imenom Comanche in si lasti več rekordov. Vezane so tudi jahte ki merijo nekaj metrov manj kot 100m in pa največja ketch jadrnica na svetu z dvema jamboroma, ki merita v višino 90m, dolga pa je 86m. Na eni izmed jaht (74m) dela tudi slovenski član Patrik, s katerim sva preživela nekaj popoldnevov.

Antigva ima 365 plaž, ki so vse neverjetno lepe. Otoka obdajajo plitvine in čeri, zato je potrebno biti kar pazljiv pri plovbi. Plula sva ob otoku in se sidrala v mirnih zavetjih, hkrati pa obiskovala otok, se povzpela na manjše vzpetine in raziskovala mesta.

Za razliko od francoskih otokov, je prednost tudi to, da tukaj govorijo angleško. Plaže so peščene in predvsem redko obiskane. Zelo veliko je želv, ki se vsake toliko dvignejo na površje, pomolijo glavo iz vode in zajamejo zrak. Antigva in Barbuda sta v razdalji dobrih 20 milj po odprtem morju, vendar se globina giblje samo od par metrov do 30 metrov, zato je zanimivo videti kako se vidi dno po jadranju na odprtem.


Barbuda je nizek otok, njegov najvišji vrh meri 38m, na otoku pa živi dobrih 1500 ljudi. Otok je leta 2017 prizadel orkan Irma in uničil 95% infrastrukture. Ljudje so se vrnili na otok 2019 na katerem pa sedaj gradijo razne resorte. Opazila sva, da sta drugače Antigva in Barbuda zelo težavna za nas turiste, saj skoraj ni več koščka zemlje, da ne bi bilo privatno zemljišče.

Na Antigvi imajo svoje parcele tudi znani in sicer Oprah Winfrey, kjer sva se z morske strani se celo približala vili in naredila nekaj posnetkov, ter Giorgio Armani in Eric Clapton.

Na sidru pred Barbudo, skoraj ni trenutka, da ne bi videl vsakih vsaj eno želvo, ki pogleda iz vode, pod nama pa sva uspela nekajkrat videti in posneti tudi morske biče.

Plaže tukaj so dolge tudi čez 10km, zato prehodiva veliko km po obali in uživava v neverjetnih barvah morja. Dnevne temperature se gibljejo med 27 in 29 stopinjami, ponoči okoli 24, voda pa ima 27 stopinj, veter piha konstantno med 20 in 30 vozli.
Se vedno naju lahko spremljate na youtube https://www.youtube.com/channel/UCROQMQ7A7IKvSAytfFoprDw?sub_confirmation=1, kjer objaviva vsak teden en video vlog, vesela bova, če se naročite na kanal in nama tako pomagata zaslužiti kakšen euro.
Najino lokacijo lahko spremljate tukaj https://www.noforeignland.com/boat/timy/journey

Slike oziroma 24 urne zgodbe objavljava na
https://www.instagram.com/sailingtimy/
https://www.facebook.com/sailingtimy/

V kolikor vas zanima tudi najin blog in novejši vlogi, naju lahko podprete na https://www.patreon.com/sailingTimy

Lepe fotke in poročilo. Uživajta in še kaj se oglasita!

1 všeček

Hvala, bova bova.
Lp iz Saint Barthelemy-ja